Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Zsírszövetbank

ÚJ SZOLGÁLTATÁS: A ZSÍRSZÖVETBANK

A Kelemed Plasztikai Sebészet 2014. szeptember 01-től bevezeti az úgynevezett ZSÍRSZÖVETBANK szolgáltatást, melyet a HUMANCELL MCC Kft.-vel (1087 Budapest, Fiumei út 7.) közösen nyújt és ajánl fel azoknak a betegeknek, akik majdan zsírleszíváson esnek át intézetünkben.

Mi a zsírszövetbank ?

A zsírszövetbank lényege, hogy a zsírleszívást speciális műszerekkel végzik el, melyek a zsírsejtek és a zsírsejtekhez kötött őssejtek és elődsejtek életképességét megőrzik, mivel a sejtek nem roncsolódnak, nem sérülnek meg. Az összegyűjtött leszívott zsírszövetet speciális módszerrel (Celution technológia) tisztítják és dúsítják, majd erre a célra kialakított szabványos, névvel ellátott edényekben -190 C fokon mélyfagyasztják a zsírszövetbankban. A mélyfagyasztott őssejtekben gazdag zsírszövet életképességét –tudományos módszerekkel igazoltan – évtizedekig megőrzi.
Ehhez hasonló eljárás az újszülöttek köldökzsinór vérének tárolása.

Mi a zsírszövetbank értelme?

Korábban, a hagyományos kanülökkel és módszerekkel végzett zsírleszívások esetében a zsírszövet 80 -90 %-a roncsolódott és életképességét elvesztette. Sorsa az lett, hogy mint veszélyes emberi szövetet (hulladékot) megsemmisítették. A 21. század elején az őssejtek és a zsírsejtekhez kapcsolódó őssejtek kutatásában is forradalmi felfedezések, eredmények születtek. A speciális kanülökkel lenyert, őssejtekben gazdag zsírszövet akár évtizedek múlva is felhasználható lesz, akár gyógyító-helyreállító, akár regeneráló és fiatalító, ill. esztétikai javallattal is. A szakterület fejlődése dinamikus, ma már olyan betegségek eredményes kezelésére használják fel az őssejtekben gazdag zsírszövetet, melyről 20 évvel ezelőtt még csak tudományos feltételezés sem létezett! (pld.: a hangszalagok bénulásának kezelése).

Mit kell tudni a zsírszövetről?

Az emberi szervezetben háromféle zsírszövet található meg. A kétféle úgynevezett fehér zsírszövet a bőr alatti szövetekben és a hasüregben, a zsigerekben helyezkedik el. Az úgynevezett barna zsírszövet a mellüregben, a törzsön a vesetájon és a lapockatájon található.  Fontos megjegyzés: az öregedő arcot regeneráló, úgynevezett volumetrikus azaz térfogatpótló fiatalítás során az első számú zsírszövet adóhely a csípőtáj-vesetájék! Érdemes megemlíteni, hogy a régebbi állítással ellentétben a zsírszövet is rendelkezik önmegújító képességgel. A sejtek képződése, szaporodása nagyon lassú, általában több évig is eltart, sőt akár 10 év is lehet.

Melyek a zsírszövet felhasználási lehetőségei?

Jelenlegi, bizonyítékokon alapuló ismereteink szerint a zsírszövet alkalmas szövetpótlásra (pld. rosszindulatú emlődaganat műtéte után), helyreállító műtétekben. Lágyrész- és kontúrhiányok kezelésében. Hegek kezelésében.
Esztétikai indokkal végzett mellnagyobbítás, arc és  kézhát fiatalítás, stb.
A jövőbeni, kutatás alatt álló, ígéretes felhasználás lehetőségei: a különféle autoimmun betegségekben (lupus, Sjögren-syndroma, sclerosis multiplex), szív – és érrendszeri betegségekben, szív- és agytrombózisban, csont- és porcbetegségekben, inzulinfüggő cukorbetegségben stb. A távlatok és a lehetőségek folyamatosan - az újabb kutatási eredményekre alapozva -nyílnak meg.

Hogy történik a zsírszövetbank létrehozása?

A zsírleszívást megelőző konzultáció során a kezelő orvos fel fogja hívni az Ön figyelmét erre a lehetőségre. A beavatkozás előtti kivizsgálást szükséges néhány további vizsgálattal kiegészíteni. Részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatás ad a kezelő orvos. Megszervezi a műtét alatt összegyűjtött zsírszövet elszállítását és a mélyfagyasztást megelőző kezelését. A szövetbank létrehozásának van egy létrehozási költsége, melyet a Humancell MCC Kft. aktuális díjszabása határoz meg, továbbá van egy évente fizetendő technikai díja a fenntartó mélyfagyasztásnak. A díjak olvashatóak a www.humancell.hu honlapon, ill. rövidesen az aktuális árakat itt is feltüntetjük!

Vannak-e hazánkban érvényes szakmai szabályai a módszernek?

Igen, a Celution technológia, a zsírszövetbanki mélyfagyasztás és a kapcsolódó eljárások engedéllyel és szakmai szabályokkal bírnak Magyarországon is.

Milyen műszereket alkalmaznak a Kelemed Plasztikai Sebészeten?

Intézetünkben kétféle műszercsaládot alkalmazunk az őssejtekben gazdag zsírszövet nyerésére. A Wells Comp. (USA) és a Tulip Comp. (USA) speciális műszereivel végezzük a beavatkozásokat.

Kérdése van?  Kérem írja meg!  A kelemed@kelemed.eu címre.

Budapest, 2014. augusztus 04.

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész főorvos,
a Kelemed Plasztika vezető orvosa