Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Karplasztika

A karplasztikák a felkar kontúrjainak korrekcióit jelentik tágabb értelemben és összefoglaló névvel. Az orvosi nyelv brachioplastica-nak nevezi ezeket a műtéteket. Sok esetben „csak” egy zsírszívással végzett kontúr korrekcióra van szükség, míg más esetekben ún. nagy, vagy összetett karplasztikákra. Ezeket a beavatkozásokat viszonylag ritkábban kérik a páciensek, mivel a könyök ízületig érő ruházattal könnyen leplezhetőek a bántó deformitások: a lógó és ráncos bőr ill. a kóros zsírpárnák. Az életkor előre haladásával azonban a kombinált műtétek gyakorisága fokozatosan nő (50 > 60 év között a leggyakoribb). A kar anatómiai, orvosi szakkifejezésként használva a felső végtagoknak a váll és a könyök közötti részét jelenti. A hétköznapi szóhasználatban gyakran kar helyett a felkar kifejezést használjuk, a pontos és egyszerű érthetőség kedvéért (szinonimaként). Ismertetőnkben a kar = felkar !

A karplasztika javallatai:

  • kontúrtöbbletet adó zsírpárna a felkaron,
  • bőr felesleg a felkaron,
  • ill. a fentiek együttes előfordulása.

A kar deformitások stádiumai és javallatai:

I., Mérsékelt bőr alatti zsírszövet szaporulat, mérsékelt kontúrtöbblettel. Ép, feszes bőr. Enyhe narancsbőr jelenség kísérheti.

II., Közepes fokú bőr alatti zsírszövet szaporulat, mely közepes fokú kontúrtöbbletet okoz. A zsírpárna kóros, disztrófiás. Kifejezett narancsbőr jelenség. A hónaljárak alatt a bőr petyhüdt, mérsékelten megereszkedett, ami csak a törzstől elemelt helyzetben lévő felső végtag esetén szembetűnő.

III., Kifejezett zsírpárna és következményes kontúrtöbblet. A bőr felesleg jelentős, a bőr a felkar középső harmadáig lógó, ami alap testhelyzetben is észlelhető ( a felső végtag a törzs mellett). A bőr petyhüdt és ráncos.

IV., Súlyos, a hónaljtól a könyök ízületig terjedő deformitás. A bőr a felkar teljes hosszában lóg, a megereszkedett zsírpárna is lóg, és oldal felé széttárt karok esetében mint a „denevérszárny” mutatkozik meg.

A karplasztika ellenjavallatai:

  • érrendszeri betegségek (pld.: Raynaud-szindróma, etc.),
  • idegrendszeri betegségek,
  • megelőzően végzett hónalji nyirokcsomó műtétek, ill. felső végtag nyirok ödema.
  • autoimmun betegségek,
  • malignus betegségek,
  • egyéb szisztémás betegségek,
  • dohányzás! (a műtét előtt igazoltan 2 hónapos absztinencia szükséges).

Relatív ellenjavallatot képezhetnek a meghatározott cukorbetegségek, a szívbetegségek és az anyagcsere betegségek. Ezekben a klinikai esetekben a gondozó szakorvossal történik konzílium a műtét elvégezhetőségéről.

A műtét előtti kivizsgálás:

Egészséges, fiatal középkorú vagy középkorú betegek esetében rutin kivizsgálás elegendő, amely azonban magába foglalja az érintett végtagok részletes fizikális vizsgálatát is (keringés, mozgások, beidegzések, pinching és stretching teszt, etc.).

A fenti stádium beosztás könnyen érthetővé teszi a páciensek számára, hogy egy adott állapotban milyen beavatkozásokra van szükség.


A műtéttípusok:

Az első stádiumban zsírszívással végzett kontúr korrekció, alakformálás elegendő, mivel a bőr ép és bőrfelesleg sincsen, kimetszést nem kell végezni.

Az enyhe, másodlagos narancsbőr elváltozás megszüntetésére is hatékony a műtét.

A szükséges operáció: zsírszívás.

A második stádiumban a hónaljárok alatt, a felkar felső harmadában már enyhe bőrfelesleg észlelhető, általában enyhe csüngéssel együtt.

Ezekben az esetekben a zsírszívást a bőr-zsír felesleg eltávolításával egészítjük ki, azonban a metszés és a következményes műtéti heg elhelyezhető a hónaljárok haránt redőjében.

A szükséges operáció: minor karplasztika.

A harmadik stádiumban a bántó deformitások mindkét összetevője kifejezetten van jelen. A bőr lógása a felkar középső harmadáig terjedhet, emiatt a hónalji haránt metszést (mely jól rejtett helyen van) ki kell egészíteni a felkar belső felszínén futó függőleges irányú metszéssel. Ez a heg a kétfejű karhajlító izom (a biceps izom) szélénél futó hosszanti bemélyedésbe kerül, és esztétikailag akceptálható finom heggel gyógyul. A szükséges operáció: módosított karplasztika.

karplasztika-1.jpg

A negyedik stádiumban a függőleges heg a felkar alsó harmadáig lefut a belső felszínen.

Zsírszívás a kar teljes hosszában, és a bőr-zsír felesleg kimetszése kötelező.

A szükséges operáció: major karplasztika.

karplasztika-2.jpg

A műtét tervezése álló testhelyzetben, a felső végtagoknak a törzshöz viszonyított meghatározott pozíciójában történik.

Ekkor demonstráljuk a leendő heg helyzetét és hosszát.

karplasztika-3.jpg
A műtéttípusok:

Az I.-II. stádiumban általában helyi érzéstelenítés, nyugtató adásával. A III.-IV. stádiumban altatásban előnyösebb végezni a műtéteket. Szívócső behelyezésére ritkán van szükség. A

műtét végén nedvszívó párnák kerülnek a friss sebekre, és a felső végtagot előírásszerűen végig pólyázzuk kompressziós (rugalmas) pólyával. Ha altatásban végeztük a műtétet, a beteg csak a másnapi kötéscsere, pólyacsere után távozhat otthonába. Helyi érzéstelenítésben végzett műtéteket követően néhány órás pihenés és orvosi felügyelet indokolt, ezután kísérővel távozhat a beteg. A műtét előtt intravénás antibiotikum adás történik, melyet 4 napos tabletta szedés követ. Általában az első-második napon szükséges csak fájdalomcsillapítót szedni (pld.: Cataflam tabl. elegendő).

Az utókezelések:

Varratszedés csak abban az esetben történik, ha „ nem felszívódó varróanyagot „ (polypropilene) alkalmaztunk. Ebben az esetben az intracutan „műanyag” fonalat a műtét utáni 3. héten távolítjuk csak el. A műtét utáni első napokban kompressziós pólya viselése, majd később (a zsírszívás miatt) speciális kompressziós azaz szorító ruha viselése szükséges, egyénileg előírt időtartamig, általában 3-4 hétig, kivételes esetekben 6 hétig. A szorító ruhát folyamatosan kell viselni, csak a tisztálkodás ill. bőrápolás idejére vehető le. A hegek kezelésére csak abban az esetben van szükség, ha az éretlen hegek spontán érési folyamata a normáltól eltérne. Sport, torna, testépítés, szauna és szolárium, stb. 4 hétig tilos. Fotódokumentáció kötelezően készül a műtét előtt és után.