Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Orrplasztika

Az orr az arc jellegét döntően meghatározó szerv, emiatt érthető, hogy alakjának torzulásai súlyos esztétikai és lelki panaszokat okoznak viselőjének. Az orr fejlődése a 16.-18. életév között fejeződik be. Ez a tény szabja meg az orrplasztikák elvégezhetőségének időpontját. 16 éves életkor előtt nagyon kivételes és szakmailag indokolt esetben szabad az orron beavatkozást végezni, és csak kimondottan helyreállító céllal.

Esztétikai, szépészeti alakformálás ideális időpontja a felnőttkor (18. év) betöltésekor, ill. ezt követően van. A műtét időpontjának meghatározásakor a kezelő orvos a beteg személyiségének érettségi fokát és a pszichés állapotának a stabilitását is megvizsgálja. Indokolt esetben a műtét halasztását javasolhatja. Önmagában tehát az életkor nem döntően meghatározó a műtét elvégezhetőségét illetően. A beteg komplex megítélése szükséges: a testi (=szomatikus), a mentális (értelmi), és a pszichés (lelki) jellemzők kiértékelésével.

Az orr szerkezetéről röviden

Az orr felépítéséből adódóan megkülönböztetünk csontos és porcos orrot. A csontos orrot az orrcsontok, az arckoponya nyúlványai, és az egyszerű érthetőség kedvéért, röviden: a csontos orrsövény (mely szintén összetett felépítésű) alkotják. A porcos orrot az orrháttól kezdődően a porcos orrsövény, a háromszögletű porc, és az orrszárnyi porcok alkotják. Az orr esztétikai értékeléséhez az orrot kisebb esztétikai egységekre bontjuk. Ezek a következők: orrgyök, orrhát (csontos/porcos), orrcsúcs, orrszárnyak, orrnyílások a közöttük lévő hidacskával. Nagyon fontos tényező az orr bőrének vizsgálata. Az orr különböző területein más-más típusú és szerkezetű a bőr, ill. jelentős különbség van a női és a férfi páciensek bőrének típusa, vastagsága között. A lágyrészek jellemzőinek meghatározása is indokolt: a bőr alatti kötőszövet, a porcok, az orrizmok, stb. Hasonlóan fontos az orrsövény és az orrkagylók és az orrlégzés vizsgálata. A műtét előtti kivizsgálásnak fontos része az orr – fül - gégészeti kivizsgálás, mely magában foglalhatja az orrmelléküregek vizsgálatát is, gyanút keltő panasz esetén.

Az orrplasztikai konzultáció

Az esztétikai orrplasztika előtti konzultáción történik meg a beteg panaszai és a lelet alapján a műtéti terv felállítása. Az arc és az orr harmonikus viszonyait különböző síkok egymással bezárt szögei (pld. arcél, orr-homlok és felső ajak-orr közti szögek) és ún. esztétikai kánonok, részegységek határozzák meg. Nagyon fontos az arc karakterének típusa: rectangularis (=szögletes), kerek vagy szív alakú arc formához más és más orr forma és nagyság a harmonikus, figyelembe véve a beteg nemét is. Ezt követően az orron belüli esztétikai egységek egymáshoz való viszonyát figyelembe véve kell megtervezni az orr formáját. A cél tehát kettős: egyrészt az orr harmonizáljon az arc karakterével, tehát hozzá illő legyen; másrészt magán az orron belül is harmonikus arányokat és formákat kell kialakítanunk. Fotódokumentáció kötelező, az előírás szerinti irányokból. Napjainkban jogos igény a várható eredmény szemléltetése. Ezt a célt szolgálják a különféle képalkotó (imaging) rendszerek, a beteg digitális fényképének computerbe táplálásával, és változtatásával. A várható eredmény nem 100 %-ban a képen látható lesz, csak ahhoz hasonló. Amennyiben a beteg ezt elfogadja, a műtét utáni félreértések elkerülhetőek lesznek!

Az orrplasztikák típusai:

1., Esztétikai (szépészeti) orrplasztika (elsődleges): ilyen esetekben „csak” formai, alaki eltérés torzulás okoz panaszt. Működési zavar nincsen.

2., Esztétikai másodlagos (szekunder) orrplasztika: szépészeti korrekció utáni újabb szépészeti beavatkozás, az első műtét esztétikai eredményének a hiányossága miatt.

3., Helyreállító (rekonstruktív) elsődleges orrplasztika: működési zavart szüntet meg. Alakváltozással is együtt jár, de nem az a meghatározó tartalom és cél. Ez a típus TB támogatott.

4., Helyreállító másodlagos orrplasztika: vagy az első műtét eredménye nem megfelelő, vagy nem elegendő. Gyakran helyreállító műtéti sorozatra van szükség, pld. súlyos fejlődési rendellenesség esetében) nyúlajakkal járó orr deformitás).

Műtéttechnikai csoportosítás:

 • zárt orrplasztika, melyet az orrnyílások felől végzünk.
 • nyitott orrplasztika, melyet a két orrnyílás közötti hidacska bőrének átvágásával, és az orrcsúcs felé történő felpreparálásával végzünk.
A két jellemző minden műtét esetében együtt jár, de az egyik típus a döntő, és ezáltal meghatározza a műtét finanszírozását is, mivel a szépészeti orr- plasztikai műtéteket a TB (=OEP) nem támogatja! Orrsövényferdülés ellenes műtét önmagában is elvégezhető, de társítható akár szépészeti, akár helyreállító orrműtéthez, azonban annak alapvető finanszírozási kategóriáját nem változtatja meg.

Az orrkorrekciót igénylő leggyakoribb elváltozások:

 • 1., Veleszületettek, örökletes tulajdonságok.
 • 2., Szerzettek (törés, betegség, sérülés, égés , stb.).
Az orr szerkezete szerint csoportosítva:
 • 1., Döntően csontos orr deformitások,
 • 2., Döntően porcos orr deformitások,
 • 3., Kevert: csontos-porcos deformitások. (a leggyakoribbak)
Ez utóbbi csoport adja az esetek nagy részét. Ritkán előfordul elkülönült, izolált csontos vagy porcos orr alakváltozás. Ilyen ritka esetekben valóban csak az érintett orr területen történik beavatkozás. Azonban a komplex értékelés, és a komplex műtét (mint azt a konzultációról szóló fejezetben leírtuk) szükséges velejárói a csontos/porcos orrkorrekcióknak.

A műtét előtti kivizsgálás:

mint az altatásos műtétek esetében, kiegészül gégészeti szakvizsgálattal.

A műtéti érzéstelenítés:
 • komplex (csontos + porcos orrplasztika) műtét esetében: altatás.
 • izolált porcos, például: orrcsúcsi beavatkozás elvégezhető jól együttműködő betegen helyi érzéstelenítésben, nyugtató adása mellett.

A műtéti menete:

A műtét során az orrot minden esetben vérzéscsillapító oldatot is tartalmazó érzéstelenítőszerrel injekciózzák be, elkerülendő a kifejezetten jó vérellátású szerven a nagyobb vérzéseket és a vérömlenyeket.

A műtét végén a megoperált orrot rögzíteni kell. Erre a célra gipszsínt vagy modernebb (hőre lágyuló) műanyag sínt is alkalmazhatunk. A rögzítő sín alá tapaszok, és puha kötszer kerül. Az orrnyílásokat tamponáljuk. A tamponok elé ún. parittyakötés, vagy orr előkötés kerül, mely felszívja az orrnyílásokból szivárgó vérrel festenyzett váladékot. Szövődménymentes esetben a tampont bő 24 óra elteltével eltávolítjuk. A rögzítő sín a műtét jellegétől függően 7-10 (ritkán 14) napig is fent maradhat. Az orr felszínén zárt orrplasztika esetén varrat nincsen. Finom és vékony felszívódó varratok az orrnyílások belsejében vannak, a nyálkahártyában. Ezeket a varratokat eltávolítani nem szükséges, a műtét utáni 2.-3. héten spontán távoznak. Ritkán alkalmazunk fixáló öltést (nem felszívódó varróanyaggal) a porcos orrsövényen át, melyet kb. 10 nappal a műtét után lehet eltávolítani. Nyitott orrplasztika esetében az orrszárnyak közötti területbe, a hidacska bőrébe hajszál vékony öltések kerülnek, melyeket egy héten belül eltávolítunk. A beavatkozás rejtett helyen lévő finom heggel gyógyul, rövid időn belül alig látható.

A műtét utáni kezelések:

- pihenés, felpolcolt fejjel vagy fél ülő helyzetben Jegelés! Antibiotikus profilaxis vénás injekcióban. Ödémák csökkentésére szteroid injekciók. Orrfújás 2 hétig tilos! Az orrnyílásokat csak óvatosan törölni szabad. Sport, fizikai erőkifejtés tilos. A nyálkahártyákon képződő pörkök puhítására és minél előbbi távozása érdekében orrkenőcs használatát javasoljuk, amit fültisztító pálcikával lehet bejuttatni.

A műtét utáni leggyakoribb mellékhatások:

a műtét jellegéből fakadnak, a leggondosabb műtéti technika mellett is előfordulnak.
 • fájdalom,
 • duzzanatok,
 • bevérzések a szem körül az arcon.

A lehetséges műtét utáni korai szövődmények:

 • vérömleny kialakulása,
 • fertőzések,
 • nagyfokú, nem szokásos mértékű bevérzések,
 • bőrgyulladások,
 • keringési és beidegzési zavarok,
 • egyéb.

A lehetséges műtét utáni késői szövődmények:

 • alaki szabálytalanságok és aszimmetriák, esetleg
 • enyhe tengely eltérések,
 • orrlégzési zavarok,
 • paranasalis callus (a csonthártyában nem felszívódó vérömleny, hegesedés).
 • egyéb.

A gyógyulás:

Mintegy 10-14 nappal a műtét után a bevérzések nyomtalanul felszívódnak. Az orr duzzanatai hetekig fennállhatnak (ált. 5-6. hétig).

A csontos orr gyógyulási ideje: átlagosan 6 hét.

Teljes és végleges gyógyulás: kb. 3-6 hónap.

A változatos, orrháti, orrcsúcsi alaki eltérések, szabálytalanságok másodlagos orrkorrekciót igényelnek! Itt külön nem részletezzük az egyes tipikus műtét utáni deformitásokat. A másod- vagy a harmadlagos orrplasztikát a szakterületre speciálizálódott, tapasztalt szakorvos végezze, mivel gyakran porc beültetésre és összetett helyreállító műtétre van szükség!