Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Fülplasztika

A fej-nyak tájék leggyakoribb fejlődési rendellenességei közé tartoznak a fülkagyló változatos deformitásai.

A fülkagyló eltérések nagyságbeli és helyzetbeli, valamint alaki-formai eltérések lehetnek.

A fülkagyló bonyolult formájú emberi szerv, vázát rugalmas porc alkotja, melyet hozzá szorosan tapadó és a porc alakváltozásait jól követő bőr fed.

A fülkagyló normál anatómiai esetben kb. 25 > 30 fokos szöget zár be a halántéki koponya felszínével. Ha ez a szög a 30 fokot meghaladja, már szembeötlő elálló fülként jelenik meg a szembe nézeti képen.

A fülkagyló fejlődése az 5. életévig döntően lezajlik.

A leggyakoribb alak- és helyzetváltozását, az úgynevezett elálló fület 5 > 6 éves életkorban javasolt megoperálni, és megelőzni az általános iskolába kerülő gyermekek kicsúfolását.

fülplasztika-1
A FÜLKAGYLÓ ANATÓMIÁJA: MINDEN APRÓ RÉSZLETNEK NEVE VAN

A FÜLPLASZTIKÁK


1., A nagyságbeli eltérések:
 • kisfülűség (microtia),
 • nagyfülűség (macrotia).

A FÜLKAGYLÓ ANATÓMIÁJA:

MINDEN APRÓ RÉSZLETNEK

NEVE VAN

2., Az alaki és helyzeti eltérések (egymástól élesen nem választhatóak el):
 • elálló fül (ez a leggyakoribb),
 • túlzottan a koponyához simuló fül (ún. „telefonos kisasszony fül”) ,
 • „denevérfül”,
 • „kanál alakú” fül,
 • Darwin-csomók,
 • egyéb.

3., A fülkagyló részben vagy teljes (anotia) egészében hiányozhat, ezek a veleszületett állapotok jelentik a legsúlyosabb fejlődési rendellenességeket. Ezekben az esetekben fülkagyló helyreállító műtéti sorozatra van szükség.

Az elálló fülkagyló

Az ép fülkagylóhoz viszonyítva két meghatározó porc rendellenesség állapítható meg az esetek zömében. A concha porc rendellenes görbülete, a porc felesleg okozza, következtében megváltozik a concha porc és a szomszédos scapha porc által bezárt szög. Illetve a fülkagyló felső harmadának viszonylag simább harmadát két háromszögszerű kisebb területre osztó antihelix porc oldalsó görbülete, szára (porc íve) nem fejlődik ki, ill. elsimult. Kisebb rendellenességek színezhetik a klinikai képet, mint pld. a Darwin-csomók, melyek tartalmazhatnak porcot is, de leggyakrabban csak kötőszövetes elváltozások, melyek a fülkagyló külső porcívén, a helixen csipkéket, ill. kontúrtöbbleteket okoznak, és ezáltal diszharmonikussá teszik azt.

A műtét célja: a fülkagyló és a halántéki koponya síkja közötti 25-30 fokos (normál) szögben rögzíteni a fület, egyben helyreállítva a 90 fokos concho-scaphalis szöget. Szükség esetén korrigálni a kisebb társuló alakváltozásokat is.

A műtéttípusok: Pitanguy, Mustardé, Svenström, Converse és más híres plasztikai sebészek nevéhez fűződnek.

 • 1., Concha porc bemetszés, vagy gyengítés.
 • 2., Concha porc részlet mobilizálás,
 • 3., Concha porc kimetszés.
 • 4., Antihelix porc gyengítés, formálás.
 • 5., Darwin-csomó korrekció.
 • 6., Egyéb.

A műtét lényege

fülplasztika-2 Bőrmetszés a fülkagyló hátsó felszínén, a koponyához való tapadás felett, teljesen rejtett helyen. Ritkán van szükség társmetszésre az elülső felszínen, a porcgörbületbe rejtve a 4 - 5 mm-s behatolási kaput. A porc felesleg eltávolítása, a porc alakjának és helyzetének kialakítása után porcöltésekkel stabilizáljuk az eredményt (az öltések felszívódó, vékony varróanyaggal történnek). A bőrt belső tovafutó varrattal egyesítjük. Speciális, puha vattás fülkötés öleli körül a megoperált fülkagylót, megóvva a sérülésektől, elmozdulástól, bevérzéstől, fokozódó duzzanattól. A fülkötést 7-8. napig kell viselni. Varratszedés a műtét utáni 8. napon történik, ezt követően rugalmas fülpántot kell viselni, és sérüléstől óvni, általában 3 hétig. Teljes gyógyulás: 2-3 hónap.
A FÜLKAGYLÓ HÁTSÓ FELSZÍNÉN BABÉRLEVÉL-ALAKÚ BŐRMETSZÉS

A műtéti érzéstelenítés:

 • 10 éves együttműködő és/vagy idősebb gyermekek esetében: helyi érzéstelenítés. Járó betegként.
 • 10 évesnél fiatalabb és/vagy nem együttműködő idősebb gyermekek esetében: altatás, 1 nap kórházi tartózkodással.

Az optimális műtéti időpont:

5 - 6 éves kor között ! (az általános iskola megkezdése előtt indokolt).

A műtét előtti konzultáció és kivizsgálás:

A fülkagyló jellegzetességeinek meghatározása, műtéti terv(normális készítése, és elmagyarázása a szülőknek. Fotódokumentáció.

Rutin kivizsgálás, az érzéstelenítés típusa szerint. Egyes esetekben orr - fül - gégészeti szakorvosi vizsgálat.

A beteg éhgyomorral érkezik a műtét napján, tehát éjféltől nem , nem ihat. Előző este hajmosás javasolt, mivel a fülkötésben erre bő egy hétig nem lesz lehetőség.

A műtét utáni korai mellékhatások:

A sebfájdalom: amely 1-2 nap alatt megszűnik. Fájdalomcsillapító tabletta szedése szükség szerint, Tbl. Cataflam, Tbl. Algopyrin. Erősebb fájdalomcsillapító nem indokolt. Amennyiben a műtét utáni 3.-4. napra a sebfájdalom nem szűnik meg, a beteget ellenőrző vizsgálatra visszakérjük, mert a nem szűnő fájdalom szövődmény jele lehet.

A duzzanatok: a beavatkozás szükségszerű velejárói. Hetek alatt Lassan, fokozatosan szűnnek meg.

A bőr elszíneződése: hasonlóan viselkedik, mint a duzzanat.

A műtét utáni lehetséges korai szövődmények:

A bevérzés és a vérömleny kialakulása: megállapítása esetén kisebb műtéttel azonnal meg kell oldani.

A fertőzés, és a sebgyógyulási zavarok: a jó vérellátású szerven nagyon ritkán fordulnak elő. Rutinszerű antibiotikus kezelést nem alkalmazunk, d eilyen esetekben naponta kötéscsere, és szájon át hatásos antibiotikus tabletta szedése indokolt.

A keringési és beidegzési zavarok: ritkák, ált. spontán elmúlnak.

Aszimmetriák: a két fülkagyló eleve aszimmetrikus, abszolút szimmetriát nem szabad várni a műtéttől. A jelentős, szemmel látható (műtéti) aszimmetriákat kb. 6 hónap multán korrigálni kell. Rendkívül súlyos szövődmény a bőr és/vagy porc elhalás. Oka durva műtéti technika, és anaerob fertőzés lehet! Nagyon ritka szövődmények.

A műtét utáni lehetséges késői szövődmények:

Az alaki rendellenességek, nem megfelelő műtéti eredmény. Okozhatja a korai gyógyulási időszakban a fülkagyló sérülése, és/vagy elmozdulása (ennek hátterében varratelégtelenség lehet) is. Extrém szövődmény az elálló fülkagyló kiújulása. Oka nem szakszerű műtét! Ritka, de intézetünkben találkoztunk ilyen esettel.

Az aszimmetriák: kis fokban természetesek a fülkagylón (is!).

A kóros hegek: a fülkagylón köztudottan gyakran alakulnak ki kóros hegek, különös tekintettel a keloid képződésre. Ez egy rettegett késői szövődmény. Ha ismert a beteg kóros heg rizikója (pld.: a családban a felmenők között előfordult; vagy a betegnek alakult ki korábban akár spontán - egy banális szőrtüszőgyulladásból - kóros hege), akkor a műtétet halasztani kell későbbi életkorra. Majd a kóros heg megelőzés szakmai szabályainak betartásával kell a fülplasztikát elvégezni.

A ritkán előforduló más fajta fülkagyló deformitásokról a konzultációk során adunk személyre szabott tájékoztatást és kezelési javaslatot !

Egyéb, gyakoribb fülkagyló rendellenességek: a fülcimpa deformitásai


1., A lenőtt fülcimpa

Ismert veleszületett, és szerzett formája is. Ez utóbbi fordul elő gyakrabban. Az arc-nyakplasztikák késői, nem kívánatos szövődményeként, következményeként alakul ki. Az ilyen esetek a fülcimpa körül nem megfelelően végzett bőreltávolítás és a nem szabályszerűen behelyezett bőrvarratok következtében jönnek létre. Korrekciója helyi érzéstelenítésben, szép eredménnyel végezhető el.

2., A hasadt fülcimpa

Szinte minden esetben szerzett deformitással találkozunk. A fülbevalók és a fül „piercingek” beleakadnak öltözés során a ruhaneműbe, és az erőteljes mozdulattól a páciens fülcimpája sérül, bereped. Az ismétlődő mozdulatok következtében a fülcimpa fokozatosan és teljesen két részre válik, átszakad. Korrekciója helyi érzéstelenítésben, finom heggel elvégezhető. Három héttel a műtét után teljes a gyógyulás, és újabb fülbevaló behelyezhető (de javasoljuk a korrekció által létrejövő halvány és vékony hegvonal elkerülését a belövésnél).

Összegzés

Intézetünkben a Mustardé-féle fülplasztikát és a Burian-féle műtét utáni fülkötést preferáljuk. Az antihelix formálását speciális porckéssel az elülső felszín felől végezzük el (ún. anterior skarifikáció). A jól sikerült fülplasztika esztétikai eredményével a páciens élete végéig elégedett lesz.