Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Ráncfeltöltés

A ráncfeltöltésnél használatos készítmények megtekintéséhez kattintson ide!
ráncfeltöltés A ráncfeltöltések száma évről-évre növekszik az egész világon. A gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető (ún. „ebédidő kezelés/ lunchtime treatment”), nem megterhelő, azonnal látható eredményű, stb. és nem utolsósorban mérsékelt árú, tehát sok előnnyel bíró kezelés. A ráncfeltöltések legújabb kori története mintegy 2 évtizedes múltra tekint vissza. A kezelésekkel szemben támasztott legfontosabb elvárás az elért eredmény minél hosszabb idejű tartóssága volt. Ennek érdekében több fajta, főleg szintetikus töltőanyagot állítottak elő, azonban ezek jelentős része nem állta ki az idő próbáját, mivel a késői szövődményekkel (5-8 évvel a kezelések után), késői állapotokkal kapcsolatban nem volt, és nem is lehetett kellő tapasztalat. A folyamatos kutatás és fejlesztés eredményezett újabb és újabb töltőanyagokat, melyek közül több hosszú távon is teljesen biztonságosnak bizonyult, és ezek a később említésre kerülő készítmények napjainkban már nagyszámú és hosszú időre visszatekintő esetszámmal rendelkeznek!

Áttörést Bengt Agerup (Svédország) kutatásainak eredménye hozott. A Q-Med Ltd.-ben végzett évtizedes munka gyümölcse lett a világon elsőként előállított stabilizált, nem állati hyaluronsav tartalmú készítmény (by NASHA technology), a RESTYLANE (1996). Ez volt az első CE engedéllyel rendelkező, injektálható, teljesen biokompatibilis és biológiailag lebomló implantátum, amely az ajkak térfogatának növelésére, a ráncok és a redők elsimítására szolgált. A hyaluronsav (HA) minden élő szervezet természetes alkotó eleme, egy polysaccharida típusú anyag. A vegyület kémiai struktúráját a gyártás során minimálisan (0.5 - 1.0 % - ban) módosították, stabilizálták, lebomlásának lassítása érdekében.

Esztétikai célú alkalmazása mellett a károsodott ízületek kezelésére, a vesico-urethralis reflux (=kóros vizelet visszaáramlás a húgyhólyagból a húgyvezeték felé) gyógyítására, a női stressz inkontinencia (vizelet) kezelésére, az adhéziók (=összenövések) megakadályozására, és néhány éve már alakformálásra, valamint emlőnagyobbításra (Macrolene) is alkalmazzák. A hyaluronsav tartalmú készítmények előnyei közé tartozik a biztonságos felhasználás, mivel a kezelések előtt tesztvizsgálat (túlérzékenységi próba) nem szükséges. Nem állati eredetű, emiatt állati eredetű fehérjékkel történő szennyeződés nem fordulhat elő a gyártása során. A gyártás végén sterilizáláson esik át. A hyaluronsav a szövetekbe természetesen integrálódik, lehetővé teszi az oxygén, a glukóz, a fehérjék, a növekedési faktorok és a hormonok, továbbá a sejtek átjutását magán az implantátumon keresztül. Egy átlagos testsúlyú felnőtt emberben a hyaluronsav napi anyagcsere forgalma kb. 3 grammot tesz ki, lebomlása során széndioxidra és vízre bomlik le. A lebomlási folyamat első fázisa lassú, kb. 1 évet vesz igénybe (a szövetek között), míg a vérben a lebomlási fázisa gyors, mivel felezési ideje itt néhány perc. Ez azt jelenti, hogy a beadott készítménynek a beadás helyén van tartós hatása, míg szisztémás (a szervezetet érintő) hatása elhanyagolható, ill. rendkívül alacsony és nem káros! A hyaluronsavnak nagy a vízmegkötő képessége, ezzel a szövetek és sejtek közötti térfogatot jelentősen fokozza. Lebomlása lassú, fokozatosan zsugorodik, de közben megtartja a kiindulási volumenét. A stabilizáló láncok lebomlásakor helyüket víz foglalja el. Minél kevésbé koncentrált a gél, annál több vizet képes megkötni.

Végül a hyaluronsav teljesen lebomlik, de nem hagy maga után vissza sem fibrózist (=kötőszövet és hegszövet felszaporodás), sem implantátum maradványokat. 2008 végéig több mint 10 millió Restylane/Perlane kezelés történt a világon! (Honlapunknak ebben a rovatában csak az arc-nyak ráncfeltöltésekre alkalmazott készítményeket ismertetjük. Az egyéb célból végzett kezelésekről más rovatokban olvashatnak, pld.: a Macrolene felhasználásáról az „ Alakformálás” rovat mellett az „ Emlőnagyobbítás” rovatban is.)

A bevezetés után a rovat első fejezetében a HYALURONSAV (HA) tartalmú ráncfeltöltő készítményeket mutatjuk be, kiemelve az egyes termékekkel szerzett tapasztalatainkat, ill. a preferált termékeket !


A RÁNCFELTÖLTŐ KEZELÉSEK FOLYAMATA

1., A konzultáció:

során a személyes és a kórelőzményi adatok felvétele történik meg legelőször. Fontos tényező a nem, az életkor, a káros szenvedélyek, ezek közül is elsősorban a dohányzás! Az esetleges szervi betegségek, valamint a rendszeres gyógyszerszedések, különös tekintettel a szalicilát (Aspirin protect, Colfarit) és egyéb vérhígító szerekre (Plavix), vagy tartós véralvadásgátló szerekre (Syncumar, Warfarin). Aktív herpesz az ajkakon vagy az arcon a kezelés ellenjavallata. Egyéb bőrgyulladás esetén sem végezhető el a kívánt kezelés. Végül magának a bőrnek, mint szervnek az egyénre jellemző tulajdonságait vizsgáljuk meg. Fotódokumentáció készül. Szóbeli tájékoztatás után írásbeli beleegyező nyilatkozatot íratunk alá. Végül minden kérdésre részletesen és érthetően adunk választ.

2., A kezelések érzéstelenítése:

régebben helyi érzéstelenítő kenőcsöket alkalmaztunk (Emla, Ane-stop), azonban alkalmazásuk nagyon idő igényes volt, míg érzéstelenítő hatásuk sok esetben mérsékelt. Emiatt áttértünk a helyi érzéstelenítés injekciós formájára, mely után azonnal, teljesen fájdalommentesen végezhetőek el a kezelések. Speciális injekciós tűvel adjuk be a vérzéscsillapító anyaggal (Adrenalin) kevert Lidocain-oldatot. A vérzéscsillapító hatású anyag 1-2 perc alatt fejti ki hatását. A kezelendő területet külön erre a célra készített ceruzával pontosan berajzoljuk. Természetesen a legelső lépés az arc bőrének fertőtlenítése, ill. az esetlegesen itt maradt kozmetikumok, smink maradványok eltávolítása!

3., A kezelések menete:

minden esetben szakaszosan történik. A páciens kényelmesen fekszik a kezelő ágyon, tükörrel a kezében. Az elért eredményt megmutatjuk a tükör segítségével. A beadási, feltöltési technikákat és a töltőanyagokat is gyakran kombináljuk egymással a jobb esztétikai eredmény elérése érdekében. Enyhe masszírozással biztosítjuk az anyag(ok) egyenletes eloszlását. Erről mindig konkrétan adunk testre szabott kezelési javaslatot, és árajánlatot is. Emiatt nem lehetséges pontosan meghatározni előre - egy telefonon történő érdeklődés alkalmával - az óhajtott kezelés térítési díját! A kezelésről névre szóló kártyát adunk át minden páciensnek, melyre a beadott ampullák azonosító etikettjét felragasztjuk. Rövid pihenés, esetleg jegelés után, utasításokkal ellátva távozhatnak. Otthon jegelés ill. száraz hűtés indokolt, és pihenés. Sport, napozás, szolárium, szauna néhány napig tilos. A hűtéshez szükséges maszk a kezelés része, térítésmenetesen adjuk.

4., Kezelés utáni lehetséges szövődmények:

kisebb duzzanatok és bőrpír az injekciók helyén törvényszerűen előfordulnak. Kisebb-nagyobb bevérzésekkel is járhat a kezelés. Helyi gyulladásos és/vagy allergiás szövődmény előfordulása sem zárható ki teljesen, bár nagyon ritka mindkettő. Fejfájás, enyhe émelygés, közérzet változás múló jelleggel, nagyon ritkán előfordulhat. Régebbi herpesz kiújulása. Apró eltérések, aszimmetriák. Kisebb púpszerű elődomborodás, ami túltöltés következménye. Bőr elszíneződés. Egyéb, előre pontosan minden esetben nem látható.

5., A kezelések utáni ellenőrző vizsgálatok:

panasz esetén a jelzés időpontjában, soron kívül. Panaszmentes kezeléseket követően mindig egyénileg meghatározott időpontokban történik. Ha kisebb aszimmetria, vagy szabálytalanság maradna vissza (nagyon ritkán előfordul a leggondosabb eljárás mellett is), akkor a kontroll során korrigáló feltöltést végzünk, ingyenesen!

6., A következő kezelés időpontja:

általában nem határozható meg, mivel a kezelés tartóssága nagy egyéni különbségeket mutat. Gyakorlatunkban javasolunk egy viszonylag korai, egy köztes kontroll vizsgálatot, az első kezelés utáni 2.-3. hónapban.Tapasztalataink szerint, ha nem várjuk meg a töltőanyag nagyfokú lebomlását, hanem „korábban” utántöltést végzünk, akkor a kezelés sokkal tartósabb lesz. Oka: több anyag maradt még a kezelt ránc területében, és egy megismételt szendvics terápia fokozza a tartósságot.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

MILYEN TARTÓS LESZ A KEZELÉS?

Általánosságban a hyaluronsavas kezelések 6-12 hónapig tartósak. Az esztétikai eredmény tartósságát sok tényező együttesen befolyásolja: a páciens bőrtípusa, kora és neme, életmódja, stb. Az alkalmazott töltőanyag típusa(i), a beadás(ok) technikája, stb. Befolyásolják magának a kezelt ráncnak vagy redőnek a jellegzetességei is. Hangsúlyozzuk, hogy pontosan előre nem jósolható meg az első kezelés tartóssága. A visszatérő páciensek esetében, a korábbi kezeléseik tapasztalatának birtokában már pontosabban meghatározható lesz az időbeni lefolyás.

LEHETSÉGES-E KOMBINÁLNI EGYMÁSSAL A KÜLÖNBÖZŐ KLÉSZÍTMÉNYEKET?

Természetesen igen, és gyakran szükséges is a különböző töltőanyagok együttes alkalmazása, a tartósabb és szebb eredmény elérése érdekében. Azonban csak az azonos gyártású, a megegyező termékcsaládból származó hyaluronsav tartalmú készítményeket szabad egy ülésben felhasználni. Hyaluronsav és más hatóanyagú, permanensnek nevezett töltőanyag együttes beadása kockázatos. A hyaluronsavas kezeléseket nagyon gyakran kombináljuk botox kezelésekkel. A kezelések akár egy alkalommal is elvégezhetőek, a kezelő orvos által meghatározott sorrendben, ill. néhány nap különbséggel, vagy az előző kezelés ellenőrző vizsgálatakor is lehetségesek.

GYAKORIAK-E MELLÉKHATÁSOK ÉS A SZÖVŐDMÉNYEK?

Az injekció beadás okozza a leggyakrabban előforduló, de kisebb, már említett szövődményeket (bőrpír, duzzanat, enyhe fájdalom, viszketés, ödéma és érzékenység az injekció helyének megfelelően). Néhány napon belül spontán is elmúlnak, de a jegelés hasznos. Körül írt, komolyabb gyulladás ritka. De nagyon ritkán csalánkiütésszerű bőrelváltozás, kisebb granuloma, ill. kis kiterjedésű és felszínes bőrelhalás előfordulhat. Beavatkozást nem igényelnek, rövid helyi kezelésre nyom nélkül gyógyulnak. Azoknak a pácienseknek, akiknek a fentebb említett komplikációi kialakultak, ismételt hyaluronsavas kezelést a jövőben nem javasolt alkalmazni.


TERHESSÉG ILL. SZOPTATÁS ALATT VÉGEZHETŐ-E KEZELÉS?

Nincsenek, ill. nem állnak rendelkezésünkre klinikai adatok a terhesség/szoptatás ideje alatt végzett kezelésekről. Nem végezzük el a kezeléseket, ahogy más esztétikai kezelést sem végzünk el, sem terhesség, sem szoptatás alatt!

KEZELHETŐ-E AUTOIMMUN BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEG?

Nagyon kevés esetszámmal szerzett tapasztalat áll csak rendelkezésünkre. Azonban ezek alapján kijelenthetjük, hogy nem jár nagyobb kockázattal az autoimmun betegek hyaluronsavas kezelése. A kezelő orvosnak kell minden ilyen esetben nagyon gondos mérlegelés után döntést hozni.

INDOKOLT-E FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS A KEZELÉS UTÁN?

Általában nem szükséges fájdalomcsillapítókat szedni a kezeléseket követően. Ha a kezelés helyén nem szűnik meg a fájdalom spontán, akkor a páciens helyi érzéstelenítőszert tartalmazó krémet használhat. A krémet vékonyan kell felvinni a fájdalmas területre, majd egy fedőkötést kell rátenni, és kb. 45 percig rajta hagyni.

VÉGEZHETŐ-E KEZELÉS LÉZER VAGY KÉMIAI HÁMLASZTÁS UTÁN?

Igen, elvégezhetőek a kezelések, de min. 4-6 hetet, vagy többet kell várni az előző kezelések után, amíg a kezelt bőrfelszín gyógyulása teljes nem lesz.

MI TÖRTÉNIK ABBAN AZ ESETBEN, HA MEGELŐZŐEN HYALURONSAVVAL KEZELT TERÜLETEN

VÉGEZNEK LÉZER KEZELÉST VAGY KÉMIAI HÁMLASZTÁST ?

Akár lézeres, akár kémiai hámlasztásos vagy egyéb módszerrel végeznek bőr megújítást a megelőzően hyaluronsavval feltöltött területen, akkor ebben az esetben a dermális (irha eredetű) válasz kifejezettebb lesz, és jelentős helyi gyulladásos reakcióra kell számítani.

AZ ESTHELIS ÉS A FORTELIS TERMÉKCSALÁD (ANTEIS , Svájc)

Újabb fejlesztésű hyaluronsav tartalmú készítmények, melyek egy fázisúak, többszörösen sűrítettek a CPM technológiának (mely egy keresztkötéses lánckapcsolási eljárást jelent) köszönhetően. Előnyeik: könnyebb és gyorsabb injektálhatóság, további korrekció nem szükséges. Szennyeződésmentes, nagy tisztaságú, granulómát, ödémát, túlérzékenységi reakciót kevésbé okoz. Előzetes bőrteszt nem szükséges.