Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Arc és nyakplasztika

AZ ARCPLASZTIKÁK

Az arcplasztikát orvosi szakkifejezéssel „rhytidectomia”-nak nevezik, ami ránctalanítást, ill. szó szerint ránceltávolítást jelent. A hétköznapok során sok esetben az angol nyelvből átvett „face lift” vagy „face lifting” elnevezést használják, ami az arc (fel)emelését, ill. felvarrását jelenti lényegében. Ezek az elterjedt kifejezések azonban csak általánosságban használatosak, mivel a kezelő orvos minden esetben pontosan meghatározza, hogy az arc mely részének vagy részeinek, ill. az egész arcnak a plasztikai műtétéről van-e szó. A későbbiekben bemutatjuk az arc esztétikai tájékait és egységeit, a hozzájuk tartozó plasztikai műtétekkel együtt. Ennek megfelelően beszélhetünk pld. teljes arcplasztikáról, vagy homlokplasztikáról, vagy csak arcközép emelésről, és/vagy szemöldökplasztikáról, stb.

Az első arcplasztikát a 19. század második felében végezték el, amikor a megereszkedett arcbőrből egy egyszerű kimetszéssel a bőr felesleget eltávolították és ezáltal elérték, hogy a csüngő és ráncos arc bőr feszesebb és kisimultabb legyen. A plasztikai sebészet fejlődésével az arc bőrének az alápreparálása sokkal nagyobb területet érintett, majd az arc egyre mélyebb rétegeiben folytatódott a preparálás. Ezek a beavatkozások több metszéssel és következményes (még ha rejtett helyen is lévő) hegekkel jártak. A modern műtéti technikák alkalmazása eredményezte az endoszkópos arcműtéteket. Az endoszkópos műtéteket altatásban lehetséges csak elvégezni, de nem járnak hegekkel. A további fejlődés hozta és hozza létre az egyre kevésbé megterhelő, csak rejtett helyen lévő és minimális hegekkel járó arc emelő, feszesítő technikákat, mint az úgynevezett MACS-lift, és pld.: az Aptos-szálak bevezetése, majd a Silhouette-lift.

Az arc öregedésével kialakuló változások

Az arc öregedése a bőr és a bőr alatti zsír- és kötőszövet, ill. az arc zsírpárnájának a meglazulásával, megereszkedésével, majd csüngésével jár.

A mélyebb rétegeket kevésbé érinti ez az életkor előre haladásával járó folyamat, de a rágó és a mimikai izmok, a szalagok is „öregszenek” , változnak.

Döntő a bőr víz és hyaluronsav, valamint rugalmas és kollagén rost tartalmának csökkenése. A vízhiányos, rugalmatlan bőr felszínén gyorsan mélyülnek a ráncok és a redők.

A rugalmasság és a zsírtartalom csökkenése mellett a gravitáció hatása is fokozza a szövetek csüngését. Kezdetben jelennek meg a szemzug körüli finom ráncok, az ún. szarkalábak, melyeket követnek az alsó szemhéj oldalsó-külső területén kialakuló finom, ívelt nevető ráncok.

arcplasztika-1.jpg

Az öregedés folyamata


Később egyre erőteljesebbé válnak a homlok vízszintes, és a szemöldökívek közötti terület függőleges ráncai. A szemöldök közti területen 3 mimikai izom hatása érvényesül. Emiatt gyakran látunk itt 2-2 függőleges éles ráncot, ill. az orrgyökön 1-1 haránt ráncot. Idővel a homloki ráncok is szaporodnak, 4-5 „emeletessé” válnak.

A megereszkedő rugalmatlan és száraz bőr hangsúlyossá teszi az orrszárnytól a szájzugig terjedő (ún. nasolabialis) redőt, és ennek folytatásában az ún. Marionett-ránco(ka)t is. A felső szemhéj bőrének csüngése a pillasorig vagy akár az alá is érhet. Az alsó szemhéj bőre elszíneződik, ráncosodik, gyakran karikás vagy táskás, ritkábban „lóg” is. Az orr látszólagosan meghosszabbodik, az orrcsúcs lógása miatt. Az orca a járomcsontívtől megereszkedik, a lesüllyedő arcgumó (azaz zsírpárna) bántó szöglettöréssel járó kontúrtöbbletet okoz az állcsont vetületében. Az álltájékon gyakori a cellulit (azaz a narancsbőr jelleg, amit körülírt bőr nyirok ödéma okoz). A nyakon haránt irányú statikus, és függőleges dinamikus (platysma nevű mimikai izom okozta) ráncok képződnek. Tápláltságtól függetlenül megjelenhet a toka is. Az ajkak összességében keskenyebbnek és kifejezetten vékonyabbnak hatnak, ívelt kontúrjaik kiegyenesedhetnek, néha teljesen el is tűnnek. A száj körül apró, rövid és egyenetlen, a szájrésre merőleges nagyon bántó panaszt okozó ráncok és ráncocskák alakulnak ki. Az idő múlásával az említett változások szinte kivétel nélkül egyre erőteljesebbek, egyre hangsúlyosabbak lesznek. Az öregedés folyamatát kísérő egyéb jelenségek (pld.: az őszülés) is jelentős egyéni különbségeket mutatnak.

De a természetes öregedést meggyorsítja a napfény (a mesterséges napfény, a szolárium orvosilag bizonyítottan, kimondottan káros), a dohányzás és más káros szenvedélyek, a stressz, az életmód, és több betegség is.

Az arcplasztika előtti konzultáció és kivizsgálás

Az öregedés folyamata egyénenként eltérő életkorban kezdődik el, és az egész test ill. az arc-nyak egyes részein egyénenként eltérő mértékben jelenik meg és fokozódik. A betegek panaszai és állapota is különbözik egymástól, ezért a kezelési javaslatok is testre szabottak.

A műtét előtti konzultáció során a beteg kórelőzményének felvételét és a beteg általános fizikális vizsgálatát követi az arc-nyak vizsgálata.

Az arc vizsgálata az elülső hajszéltől a dekoltázsig terjed. A vizsgálat során három fő részre osztjuk az arc-nyak területét.

1., Az arc felső harmada: „ a szem környéke” ( a periorbitalis régió), mely magában foglalja a homlokot, a szemöldököt, a halántéktájékot, a szemet a szemhéjakkal, a szem szorosabb értelemben vett környékét, szomszédságát, valamint a járomcsontív területét, az arcközép felső részével.

2., Az arc középső harmada: „ a száj környéke” (a periorális régió), mely magában foglalja az arcközép alsó, azaz a járomcsontíve alatti részét, a nasolabialis (az orrszárny-szájzugi) redőt, az orrot, a szájat-szájzugot és a felső/alsó ajkakat, az álltájékot, és az állcsont vetületét.

3., A nyak területe (az alsó harmad): mely magában foglalja az álltájék alatti területet, a nyak teljes egészét, az állkapocs alatti résztől a kulcscsontig.

A részletesebb és pontosabb vizsgálat céljára a fenti harmadok további, kisebb egységekre bonthatóak. Itt említjük az arc-nyak esztétikai kánonjait, melyek elemzése a harmonikus arc arányok, szögek vonatkozásában szükséges.

Cél: az arc-nyak komplex vizsgálata > komplex egyéni kezelési javaslattal!

Az arc-nyak vizsgálatának szempontjai (a teljesség igénye nélkül)

A bőr:
 • típusa és minősége?
 • a ráncok: spontán megléte, vagy mimika hatására?
 • napfénykárosodás?
 • pigment rendellenességek?
 • vastagsága?
 • rugalmassága?
 • látható bőrfelesleg?,
 • hegek?
 • jó- és rosszindulatú bőrelváltozások?
 • egyéb.

A bőr alatti zsír- és kötőszövet, a rágó és a mi mimikai izmok, a csontozat, a keringés és a beidegzés, a nyálmirigyek, a nyirokcsomók, stb. vizsgálata is hozzá tartozik.

Az egyes arcrészek jellemzőinek meghatározása, külön-külön.

A páciens fiatalkori és a konzultáció idején készített fényképének összehasonlító elemzése.

A kezelési terv felállítása, mely tartalmazhat:
 • műtéte(ke)t,
 • esztétikai kezeléseket,
 • ránctalanítást (Botox),
 • ráncfeltöltéseket,
 • bőrápolásra, életmódra vonatkozó tanácsokat, és kozmetikumokat.

Az egyéni kezelési terv az egyes kezelések, műtétek sorrendjét is magában foglalja. Szükség lehet bőrgyógyászati vizsgálatra: bőr problémák, bőrgyulladások esetén, és azoknak a műtét előtti előkészítő kezelésére is.

A műtét előtti kivizsgálás:

- altatásban tervezett műtét esetén nem tér el a rutin kivizsgálástól. Idült alap- vagy kísérőbetegség megléte esetén kiegészül annak ellenőrző vizsgálatával, ill. az altató orvos által még szükségesnek ítélt vizsgálatokkal. A helyi érzéstelenítésben végzendő műtétek esetében szűkített rutin kivizsgálás egészséges páciens esetében elegendő (laborvizsgálatok, EKG).

A műtéti előkészítés:

- betegtájékoztató(k) írásban (szóban megtörtént), fotódokumentáció. Bőr- és hajápolási tanácsok. Műtéti terv kirajzolása. Műtét előtti előkészítő „bátorító” (nyugtató) adása.

A műtéti érzéstelenítés:

- altatás , vagy nyugtatók adása mellett helyi érzéstelenítés.

A kórházi tartózkodás időtartama:

szövődménymentes esetben 1 nap. A műtét másnapján kötéscsere, és mindkét oldalról a szívpalackos csövek eltávolítása megtörténik. Antibiotikus tablettával, fájdalomcsillapítóval ellátva otthonába, kísérővel távozhat. Arcmaszk: utasítás szerint.

Varratszedések: 8-14. napokon.

A gyógyulás: kb. 3-4 hét. Két hét (általában 10-14 nap között) elteltével munkahelyére, társaságba visszatérhet a beteg, addigra a duzzanatok és a bevérzések teljesen eltűnnek, felszívódnak.

A műtét utáni teendőkről, utasításokról és tilalmakról minden esetben a kezelő orvos ad testre szabott tájékoztatást. Ezek függenek a beavatkozás típusától, több műtét történt-e egyszerre (pld.: arcközép emelés és felső szemhéjplasztika), és egyéb szempontoktól is. Általánosságban: pihenés, és az első napokban jegelés javasolt. Antibiotikus profilaxis indokolt. Fájdalomcsillapítók szedése szükség szerint. 4-5 nap multán is kerülendő a sok beszéd, a nevetés, az erős rágás. Arcmaszk viselése javasolt lehet. Tilos a dohányzás. Tilos a szauna és a szolárium 4 hétig. Tilos a sportolás, fok. fizikai munkavégzés.

A műtét utáni korai mellékhatások:

 • a fájdalom,
 • a duzzanatok,
 • a bevérzések,
 • az aszimmetriák,
 • a korlátozott rágás, nevetés, stb.,
 • szubjektív panaszok.

A műtét utáni lehetséges korai szövődmények:

 • az utóvérzés és vérömleny,
 • elhúzódó savó ürülés,
 • a fertőzések,
 • az aszimmetriák,
 • a sebgyógyulási zavarok,
 • a keringési zavarok,
 • a beidegzési zavarok,
 • a bőr elszíneződés,
 • egyéb (haj panaszok, nyálmirigy sipoly).

A műtét utáni lehetséges késői szövődmények:

 • a beidegzési zavarok,
 • a hegpanaszok,
 • a lágyrész eltérések,
 • a kiújuló ráncok, ill. lógás
 • egyéb.

A műtéttípusok:

1., A klasszikus arcplasztika, mely az arcközép emelését és sok esetben a nyak korrekcióját jelenti és klasszikus hegekkel jár a halántéktájéktól a fülkagylót megkerülve, a mögött végződik a hajas fejbőrben. Az alápreparálás felületesen, a bőr alatti (subcutan) rétegben történik. Esztétikai eredmény jó, tartóssága 4-5 évet nem haladja meg.

arcplasztika-2.jpg arcplasztika-3.jpg arcplasztika-4.jpg

2., Rövid heggel járó, módosított klasszikus arcplasztika: a heg a fül felső pólusától indul, és mögé kanyarodik, de ott megáll. Az alápreparálás kisebb terjedelmű, de mélyebb lehet.

arcplasztika-5.jpg 3., SMAS arcplasztika, jellegzetes metszésekkel jár a fül előtt, de a preparálás a nyaki mimikai izmot és az arc felső mimikai izmait összekötő izmos-izomhártyás, de felületes (subfascialis) rétegben (ún. superficialis musculo-aponeuroticus systema) történik. Szép esztétikai eredmény érhető el, amely lényegesen tartósabb lehet 5 évnél. Az eredeti módszernek ma már több tovább fejlesztett változata van (rövid heges, kiterjesztett és lamellar SMAS műtétek, stb.).

4., Endoszkópos arcplasztika (subperiostealis = csonthártya alatti), az arcon nem hagy látható hegeket, az eszközök bevezetése a hajas fejbőr irányából történik. Szép és tartós eredmény. Csak altatásban végezhető.5., Összetett arcplasztika (composite rhitidectomia): kombinálja a felületes, a mélyebb és a legmélyebb rétegekben történő preparálást. Nagy tapasztalatot és rutint és igénylő, komoly beavatkozás.

6., Deep plane lift (= foundation lift): a mély izom alatti rétegben preparál. Hazánkban ritkán alkalmazott módszer.

7., MACS lift: (Minimal Access Cranial Suspension) mely rövid heggel, mérsékelt bőr alatti preparálással jár. Lényege, hogy 3 db hurokszerű öltéssel (dohányzacskó öltések) megemelik az arcot. Az eredmény természetes, tartós.

A műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Módosított változatával kifejezettebb emelést lehet elérni.

8., Silhouette-lift: külön fejezetben olvashat a műtéti technikáról. Súlyos arcközép csüngés/lógás megoldására nem alkalmas a beavatkozás, ilyen esetekben más megoldást kell választani.

arcplasztika-6.jpg

Ideális fiatal középkorú páciensek arcközép emelésére. Nagyon vékony bőrű páciensek esetében sem javasolt!

Intézetünkben az életkortól és az arc állapotától, jellemzőitől függően a Silhouette-liftet (fiatal középkorú és középkorú betegek esetében), ill. a klasszikus arcplasztikát és a klasszikus SMAS-arcplasztikát (idősödő vagy idős betegek erősen megereszkedett arcközepe esetén) elvégzését javasoljuk.

arcplasztika-7.jpgÖsszegzés az arcplasztikákról

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 21. század elején a fiatalító műtétek és beavatkozások egyre nagyobb hangsúlyt kaptak, és kapnak folyamatosan az esztétika terén. Egyrészt a régóta alkalmazott és jól bevált módszerek újabb és újabb, tovább fejlesztett változatait, módosításait ismerjük meg a posztgraduális továbbképzések során. Másrészt kevés, vagy minimális és rejtett heggel járó eljárásokat dolgoznak ki a világ vezető plasztikai sebészeti intézetei. A lézertechnológia fejlődése eredményezte napjaink legmodernebb, úgynevezett ablatív és frakcionált arcfelújítását. A fejlődés töretlen, az úgynevezett „gold standard” módszer (= a leghatékonyabb módszer) elfogadása még várat magára. Véleményünk szerint a rendkívüli egyedi variációkat mutató öregedés okozta változásokat nem egyetlen egy módszerrel fogjuk a jövőben kezelni, hanem a gold standard módszerek pontosan meghatározott csoportjából választott és egymással kombinált eljárásokkal, műtétekkel, kezelésekkel. Hasonlóan a jelenleg elfogadott állásponthoz. Egyetlen és univerzális, azaz bármikor és bárki számára hatékonyan alkalmazott módszer - mai tudásunk szerint - csak az őssejtekkel végzett fiatalítás lehet. Ennek a kidolgozása hosszú évtizedekig fog tartani!


A NYAKPLASZTIKÁK

Az arcplasztikák műtéttechnikai fejlődése a nyakplasztikák területét is érintette, mivel az esetek döntő többségében az arcközép emelése együtt jár a nyakplasztikával, de az arcközép-emelés nyakplasztika nélkül is hat a nyak megjelenésére (aminek anatómiai okai vannak). Az önállóan végzett nyakplasztika viszonylag ritka, mert a középkorú és/vagy az idősödő páciensek esetében a nyaki öregedési változások együtt járnak az arcközép megereszkedésével. Fiatalabb és fiatal középkorú páciensek esetében gyakoribb - elsősorban a toka képződés miatt - az izoláltan végzett nyakplasztika. A nyakplasztikák esetében is érvényes az a szabály, amit már az előzőekben, az arcplasztikák fejezetében ismertettünk. Minél részletesebb a nyaki eltérések elemzése, annál személyre szabottabb és eredményesebb lesz a kezelési terv. Azonban a nyakplasztikákat is kombinálni lehet, és kell is egyéb fiatalító vagy kontúrformáló módszerekkel (lézer, mezoterápia, Botox, zsírszívás, stb.) a tartósabb és szebb esztétikai eredmény elérése érdekében.

A nyakplasztikák típusai:

1., Csak zsírszívással végzett műtét, amely kontúrformálást jelent. Megfelelően rugalmas, feszes nyaki bőr megléte esetén végezhető csak el.

2., Submentalis (azaz áll alatti bőrmetszéssel járó) nyakplasztika, melynek során a felületes és a mélyebb zsírszövetből is eltávolítanak. Bőr kimetszésre ritkán van szükség, de a nyaki mimikai izom kettőzése, szűkítése megtörténik.

3., Endoszkópos nyakplasztika: látható hegeket nem hagy a nyak bőrén.

4., Rövid heggel járó nyakplasztika, mely társulhat áll alatti segédmetszéssel is. A bőr alatti zsírszövetben, és /vagy az izom alatti rétegben is történhet a preparálás.

5., Klasszikus nyakplasztika, mely teljes heggel jár, és szintén társulhat áll alatti segédmetszéssel. Hasonló, csak kiterjesztettebb eljárás, mint az előző.

6., Silhouette-nyakplasztika.

7., Egyéb, módosított és kombinált nyakplasztikák.

Összességében megállapítható, hogy a nyak bőrének alápreparálásával, és modellálásával (formálásával), szükség esetén kimetszésével történik a korrekció. A nyaki mélyebb szövetek és rétegek beavatkozásai egyrészt a zsírszöveten ill. zsírpárnákon valósulnak meg. Lehet nyitott metszésből zsíreltávolítás, és lehet zsírszívás is. A mimikai (a platysma) és az egyenes nyaki (harántcsíkolt) izmokon végzett beavatkozások célja is a nyaki kontúr formálása, a nyak-állcsont szöglet által bezárt szög normalizálása. Az izmok alatti mélyebb rétegekben viszonylag kevesebb beavatkozást végeznek. Az itt elhelyezkedő nyirokcsomók, nyálmirigyek és mély nyaki vénák sérülése komolyabb műtéti szövődményt okozhatnak.

A műtét körüli időszakra vonatkozó szabályok, a lehetséges mellékhatások, a korai és a késői műtét utáni szövődmények, stb. lényegében megegyeznek az arcplasztikánál leírtakkal.

Intézetünkben a toka korrekciója céljából a nyaki zsírszívást, ill. a bőr minőségétől függően (csökkent bőr rugalmasság), áll alatti segédmetszésből történő preparálást javasolunk végezni. Idősebb korban, jelentősen lógó nyaki bőr megléte esetében klasszikus nyakplasztikát (az esetek nagy részében arcközép emeléssel együtt) végzünk. Ha markáns a kísérő toka: akkor zsírszívással, ha kifejezett a mimikai izom elváltozása: akkor platysma varratokkal kombináljuk a műtétet.