Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Injekciós visszérkezelés

Az injekciós visszérkezeléseket „ szkleroterápiának ” nevezzük, mivel az értágulatokba közvetlenül beadott szer hatására azokban a vérkeringés megszûnik, falaik összetapadnak, egymással összehegesedve elzáródnak, a szer okozta steril kémiai érgyulladás következtében. Szkleroterápia céljára többféle készítmény is alkalmas. Injekciós oldat, ill. hab formátumú gyógyszer. Megfelelõ indikációval, megfelelõ gyógyszer és hatáserõsség választással, ill. adekvát beadási technikával mindegyik módszer kellõen hatásos és eredményes. A szakmai szabályok szigorú betartása esetén a mellékhatások, és a szövõdmények gyakorisága elhanyagolható.

Körül írt visszértágulatok kialakulására hajlamosító tényezõk:

 • öröklött hajlam,
 • nõi nem,
 • idõsebb életkor,
 • túlsúly,
 • mozgás szegény életmód,
 • rost szegény étrend, következményes székrekedés (hasonlóan az aranyérbetegség kialakulásához),
 • terhesség,
 • álló foglakozás,
 • egyéb.

A szkleroterápia javallatai:

1., Seprû- vagy pókháló vénák:

Az 1-2 milliméter átmérõjû, vöröses-kékesszínû értágulatok nagyon jellegzetes megjelenése semmilyen más kórképpel nem téveszthetõ össze. Az értágulatok nyomásra alig halványulnak el, álló testhelyzetben erõsebben jelennek meg. Figyelmes vizsgálattal könnyen meghatározható egy nagyobb centrális értágulat ill. ér, mely a seprûszerû hálózatot „tölti”. Leggyakrabban a combon, a térdtájékon és a lábszárak felsõ harmadában alakulnak ki, és szinte mindig komoly esztétikai panaszt okoznak a beteg számára.

2., A retikuláris visszértágulatok:

Átmérõjük nagyobb, mint a seprû/pókháló varixoké. Kb.2-4 milliméter közötti a vastagságúk, ennek következtében idõvel, elhanyagolt esetben szinte elõ is tudnak domborodni a bõr felszínébõl. Sötét kékes-lilásszínúke. Nyomásra alig halványulnak el. Dominálóan a lábszárakon jelennek meg. De elõre haladott chronikus vénás elégtelenség résztüneteiként az érintett alsó végtag teljes hosszában kialakulhatnak. Gyakran fájdalmat és más szubjektív panaszokat is okoznak a pácienseknek, nem csak esztétikailag bántóak, zavaróak.

3., Egyéb teleangiektáziák (=egyéb értágulatok):

Egy millimétert nem haladja meg az átmérõjük. Halvány pirosak, vagy rózsaszínûek, ritkán bordós árnyalatúak. Nyomásra szinte teljesen elhalványodnak, majd a nyomás megszüntetésére prompt visszanyerik eredeti színüket. Elõfordulhatnak az arcon (gyakran rozáceás bõrgyulladás részjelenségeként), és a törzsön is. El kell különíteni egyéb, elsõdlegesen bõrgyógyászati kezelést igénylõ kórképektõl. Lehet szoliter, azaz egy-egy különálló, körülírt, néhány centiméteres érszakaszra lokalizált, és elõfordulhatnak „csoportosan „ is. Arcon, nyakon, fülkagylón, orron, stb. kifejezetten zavaró esztétikailag.

4., Körülírt alsó végtagi visszértágulatok:

A visszérmûtétekrõl írt fejezetre utalva kihangsúlyozzuk, hogy mûtétet igénylõ esetekben nem végzünk adekvát visszérmûtét helyett szkleroterápiát. Ha mûtét után visszamaradnak a mûtéti technikával megfelelõ esztétikai eredménnyel el nem távolítható, vagy el nem távolított seprûvénák, akkor ilyen esetekben a mûtéti kezelést kiegészítõ terápiaként van létjogosultsága a kezelésnek. Hasonló alapelvünk a következõ: a mûtétre még „nem érett” esetekben esztétikai javallattal végzett szkleroterápia önmagában nem akadályozza meg és nem késlelteti a chronikus vénás elégtelenség mûtétet igénylõ stádiumának kifejlõdését. Eszerint a kezelés nem helyettesíti, csak kiegészíti az adekvát konzervatív visszérbetegség terápiáját! Egy-egy korai (mûtétet még nem igénylõ esetben) stádiumban, ill. egy-egy késõi lokális (helyi), körülírt, nagyobb kiújúlt visszértágulat kezelését indokoltnak tartjuk. A szkleroterápia nem helyettesítheti a komplex, adekvát mûtétet.

A szkleroterápia érzéstelenítése és módja:

A kezeléseket jellegûkbõl fakadóan, az enyhe megterhelés és a körül írt, kicsi kiterjedés miatt érzéstelenítés nélkül végezzük! A beteg fekvõ, vagy ritkábban lábat lógató ülõ testhelyzetében történik az injekciók beadása. Saját gyakorlatunkban álló testhelyzetben csak a nagyon vékony kaliberû és kifejezetten törékeny ereket kezeljük a beteg álló testhelyzetében. A kezelést vékony injekciós tûvel végezzük (27-30 G), melynek a bõrön való átjuttatása egy felnõtt számára teljesen tolerálható fájdalommal jár. Ha az anyagot lassan, kíméletesen juttatjuk be az érbe, maga a kezelés nem jár fájdalommal. Nagyobb nyomás esetén, vagy ha a tû vége elmozdul és az érfalhoz hozzá ér, a beteg érezhet enyhe csípõ érzést. Ha a csípõ érzés fájdalommá fokozódik, akkor a szer az érüregén kívülre, a bõr alatti szövetekbe jutott és ez okozza a kellemetlenséget. A kezelést ilyenkor azonnal megszakítjuk. Az elsõ kezelés elõtt bõrtesztet javasolt végezni. Az allergia (túlérzékenység) nagyon ritka. A kezelést a bõrterület fertõtlenítésével kezdjük. Az ér vastagsága szabja meg, hogy milyen erõsségû, töménységû oldatot használunk fel. Intézetünkben az Aetoxysclerol nevû gyógyszer 0.25 % > 2 % terjedõ oldatait alkalmazzuk. A kezelés végén az alsó végtagot rugalmas kompressziós pólyával tekerjük be, elõírásszerûen. A pólyát 48 óráig folyamatosan kell viselni a kezelés után. Fürdéshez, zuhanyozáshoz sem szabad levenni, ezért azt javasoljuk, hogy az alsó végtagokra egy kellõen nagy méretû zsákot kössenek, elkerülendõ a pólyázás eláztatását ! A beteg aktívan pihen otthonában, nem fekvõ beteg, az alsó végtagok felpolcolása sem indokolt. A nem fárasztó mozgás indokolt. A késõbbiekben a kompressziós pólya helyett kompressziós harisnya viselése indokolt lehet, ezt a kezelõ orvos egyéb utasításaival együtt testre szabottan adja meg minden esetben. Általában a megfelelõ terápiás eredmény eléréséig több kezelésre van szükség.

A szkleroterápia ellenjavallatai:

 • terhesség és szoptatás idõszaka,
 • túlérzékenység a gyógyszerrel szemben,
 • friss, vagy régebbi, nem gyógyult mély vénás trombózis,
 • érszûkület,
 • fertõzések és gyulladások az alsó végtagokon,
 • perzisztáló lábszárfekély,
 • véralvadási zavarok,
 • egyéb, súlyos organikus betegségek,
 • egyéb.

A szkleroterápia mellékhatásai:

bõrgyulladás: csalánkiütésszerû bõrelváltozások, viszketés, véraláfutások és bevérzések, elszínezõdések, vérrög kialakulása a kezelt v. a környezõ érben

A szkleroterápia korai szövődményei:

 • túlérzékenységi reakciók, kisebb bõrelhalások (4-6 hét alatt spontán, kis heggel gyógyulnak), kifejezett bõrelszínezõdés, hiperpigmentáció
 • mély vénás trombózis (a létezõ legsúlyosabb szövõdmény, melyet azonnal kórházban kell elkezdeni kezelni!)

A szkleroterápia késői szövődményei:

 • Az értágulatok kiújulásai.