Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Botox ránctalanítás

A BOTOX KEZELÉSEK

Napjainkban a páciensek által az egyik leggyakrabban igénybe vett ránctalanító kezelés a Botox terápia! Az elnevezés annyira átment a köztudatba, hogy a különféle gyártmányú készítmények alkalmazásakor megkülönböztetés nélkül Botox kezelésről beszélnek (a kezelő orvosok is). Magyarázatul az szolgálhat, hogy a különféle kémiai szerkezetű, Botulinum toxin A-típus variánst tartalmazó készítmények hatóanyagának rövidített elnevezése terjedt el világszerte. A rendelkezésünkre álló készítmények: Vistabel és Botox (Allergan®), ill. Dysport (Ipsen Limited®).

Az öregedéssel a bőr rugalmassága, a víz és a hyaluronsav, a kollagén és a rugalmas rost tartalma egyre csökken. A ráncok, a kimélyülő és az egyre hangsúlyosabbá váló redők megjelenése elkerülhetetlen, mert ezek a jelenségek az öregedési folyamatok velejárói. Ezt az élettaninak is nevezhető és tartható folyamatot jelentősen felgyorsítja a túlzott napozás és/vagy szolárium használat, elsősorban a dohányzás (és más káros szenvedélyek is), a stresszes és a kicsapongó életmód, az elégtelen napi folyadék fogyasztás, a környezet szennyeződés okozta bőrártalmak, az egészségtelen étrend és életmód, örökletes tényezők, stb., (a teljesség igénye nélkül felsorolva a leggyakrabban előforduló bőr károsító/öregítő faktorokat). Természetesen szervi betegségeknek is vannak bőr tüneteik, és a bőr gyorsabb öregedését kiváltó hatásuk is.

Az öregedési jelenségeknek, következményes tüneteiknek 2 fő komponense:

- a statikus ráncok kialakulása, térfogatvesztés következtében (pld.: az arc, az áll-állkapocs térfogatának csökkenése, az ajakkontúr elsimulása és elvékonyodása, a szájzug süllyedése, a nasolabiális redő esése, a száj körüli függőleges ráncocskák képződése, stb.)

- a dinamikus ráncok kialakulása, az izomzat hiperaktivitása miatt. (pld.: homloki (=frontális) ráncok, és a szemöldök közti (=glabelláris) ráncok, szemzugi ráncok (=szarkalábak), stb.), és egyéb: körül írt arc cellulit (nyirok ödéma) jelenség, mely leggyakrabban az álltájékon fordul elő.

Az esztétikai Botox kezelésre a Vistabel (50E/ampulla) készítményt alkalmazzuk. A nagy méretű molekula, (900 kDa, ebből 150 kDa a toxin, és 750 kDa a stabilizáló fehérje) a Botulinum toxin A típusú hatóanyag a kezelt izomban marad, az elvándorlás, a gravitáció hatására létre jövő diffúzió minimális. Ezáltal a megcélzott izmok kezelése pontos, biztonságos, hatékony és stabil eredmény érhető el. A terápiás célra alkalmazott Botulinum toxin A-típus egy a 7 különféle szerotípus közül, melyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. Alkalmazásával több mint egy évtizedes tapasztalat van, világszerte. A Vistabel kezelések hosszú hatásúak, jól tolerálhatóak, biztonságosak. Adagolás és alkalmazás: 18 évnél fiatalabbak, és 65 évnél idősebbek számára nem ajánlott. 65 éves életkor felett kivételes esetben, egyéni mérlegelés alapján, nagyon gondosan elvégezhető. A megfelelő oldat készítés, az adagolás, a beadási technika kellő szakértelmet, képzettséget és tapasztalatot igényel. Az egyes Vistabel kezelések között legalább 3 hónapnak kell eltelnie.

A Vistabel kezelés ellenjavallt a következő esetekben:

  • - Botulinum toxin A típus elleni ismert túlérzékenység,
  • - Vistabel egyéb összetevőjével szembeni ismert túlérzékenység,
  • - myasthenia gravis,
  • - Eaton-Lamert-syndroma,
  • - a kezelni kívánt terület fertőzései (gennyes bőrfolyamatok, pattanások, aknék, stb, ill. herpesz vírus okozta hólyagos bőrelváltozások).
  • - egyidejű antibiotikus kezelés (elsősorban: aminoglikozid tartalmú antibiotikumok, és a spectinomycin,),
  • - egyidejű neuromuszkularis jelátvitelt befolyásoló gyógyszerek (tubocuranin típusú izomrelaxánsok).
  • - terhesség és szoptatás időtartama alatt !! (nem igazolt, hogy a Vistabel kiválasztódna az anyatejbe, ennek ellenére szoptatás alatt nem végzünk Botox kezeléseket, ill. nincsenek klinikai adatok terhes nők kezeléséről !!).

Gyakrabban észlelt mellékhatások:

Átmeneti fejfájás, arcfájdalom, helyi izomgyengeség érzés, bőrfeszülés érzés, múló hányinger, közérzetváltozás, szédülés, arcrángás, influenzaszerű tünetek, viszketés, láz, bőrszárazság, átmeneti szemhéj csüngés, ödémák, látászavar, nyugtalanság, szájszárazság, fertőzések, egyéb. Nagyon ritkán komolyabb allergiás, ún. anafilaxiás reakció előfordulhat. Komoly panasz a nyelési-, a beszéd- és a légzési zavar. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az eddig végzett Vistabel kezelések kapcsán/után észlelt mellékhatások, panaszok felsorolása teljes (ha csak1 esetben is észleltek 1 panaszt bárhol a világban, az már azonnal be is került a gyógyszer leírásba).

A kezelések előtt vizsgálat, szóbeli/írásbeli tájékoztatások, valamint fotódokumentáció készül, továbbá a mellékelt fotón látható „Vistabel kezelőlapot” is kitöltjük. A beteg igazoló kártyát kap a kezelésről (hova és hány egység beadása történt, ampulla gyártási számmal).

A kezelés érzéstelenítés nélkül történik, egy speciális méretű és hosszúságú injekciós tűvel (31G). A kezelés 10-15 percet vesz igénybe. Hatása legkésőbb egy héten belül, de tapasztalatunk szerint vékony, ápolt bőrű hölgyek esetében már 3-4 nap alatt is felépül. Egyénileg változó ideig tartós a kezelés arcfiatalító hatása (átlagosan 4 hónap).

A kezelt területet átmenetileg szárazon hűteni, jegelni kell. A kezelés napján forró és alkohol tartalmú italok fogyasztása tilos. A kezelés utáni héten pihenés, aktív fizikai munka/sport tevékenység végzése tilos. Kerülni kell a napozást/szoláriumot és nagy hőingadozással járó helyszíneket. Részletek a tájékoztató prospektusokban!

Az arckezelések során intézetünkben kerüljük az egész arcra kiterjedő Botox kezelést, és a következményes merev, mimika szegény és a metakommunikációra képtelen „lárva” arcok létrehozását! Szükség esetén a Botox/Vistabel kezeléseket kombináljuk más, ráncfeltöltő kezelésekkel (hyaluronsav tartalmú, vagy néhány permanens hatású készítménnyel).