Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

A mellnagyobbítás új korszaka

Az alábbiakban a honlap tulajdonosának a PIP-mellimplantátum botránnyal és az azt követő időszakkal kapcsolatos személyes véleményét, állásfoglalását és gondolatait olvashatják, melyek közzétételével nem kíván vitát kezdeményezni ebben a témakörben. Célja „csupán annyi”, hogy a téma iránt érdeklődőkkel - az egykori és a leendő páciensekkel - megossza a mellnagyobbítással és általában az orvosi tevékenységével kapcsolatos alapelveit és filozófiáját.

E rövid bevezető után rögtön a lényegre térve, választ adok a címben feltett kérdésre! Igen!!, véleményem szerint a 2010. márciusában kitört PIP botrány után a mellnagyobbítás új korszakáról kell beszélnünk. És mivel ez a skandalum kihat a plasztikai sebészetben felhasználandó mindenféle segédeszközre, véleményem szerint a plasztikai sebészet területén, globálisan is egy újabb korszak kezdetéről beszélhetünk, vagy fogunk beszélni néhány éven belül. A mérföldkő a PIP-mellimplantátumokhoz kapcsolódó, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világméretű botrány…

Néhány, az elmúlt hetekben napvilágot látott újabb adat (UK):

a Poly Implant Prothése (PIP) az elmúlt 20 év során évente átlagosan 100.000 db mellimplantátumot gyártott,

a PIP mellimplantátumok gyártását, forgalmazását és felhasználását 2010 márciusában tiltották meg,

a francia eü. hatóságok közleménye szerint a PIP 2001-ben kezdte el a mellimplantátumok feltöltését az ún. ipari szilikongéllel. Az MHRA (a kérdésben illetékes nemzetközi eü. hatóság) véleménye szerint az ipari szilikont már ennél korábban is felhasználhatták!


47.000 pácienst érinthet az Egyesült Királyságban a PIP,

az esetek 95 %-ban magán praxisban és csak 5 %-ban az angol állami eü.-ben (NHS) használták fel a PIP mellimplantátumokat,

pontos és naprakész statisztikával nem rendelkeznek, de a világon kb. 400.000 páciens viselhet PIP-mellimplantátumot!

a régebben végzett tanulmányok és vizsgálatok szerint a PIP mellimplantátumok 3-5 %-a károsodott csak, az újabb vizsgálatok szerint a PIP implantátumok 1/3-a károsodott (szétrepedt, kilyukadt),

ez ideig nem igazolódott, hogy a szétrepedt mellimplantátumok rosszindulatú melldaganatot okoztak volna. (forrás: MHRA, in Body language 14/2012., 7.p.)


A világ vezető mellimplantátum gyártói az Allergan, a Mentor, a Nagor, a Silimed, a Sebbin és az Eurosilicone, mindannyian törekszenek a termékeik minőségének a fokozására, védelmére, igazolására és a transzparens, részletes tájékoztatásra. Fokozatosan bővítik a garancia feltételeket. Az Allergan, a Mentor és a Silimed rendelkezik az Amerikai Egyesült Államok eü. hatóságának, az FDA-nak (Food and Drug Administration) az igazolásával. A Nagor is rövidesen megkaphatja ezt. Az Európai Unióban az illetékes eü. hatóság a MDD (Medical Devices Directive) 93/42/CE számú, 2010-ben kiadott állásfoglalása megköveteli a mellimplantátumok klinikai hatásosságának bizonyítását. Ezek a minőségbiztosítások bizonyítékokon, azaz az egzakt orvostudomány módszereivel végzett kutatásokon és  vizsgálatokon alapulnak. Fontos szerepe van ebben a folyamatban az IQUAM (International Committee for Qualitiy Assurance, Medical Technologies & Devices in Plastic Surgery) szervezetének. A szigorúbb minőségbiztosítási követelmények meghatározása elkezdődött és várhatóan legkésőbb 2015-ig megszületnek az új direktívák.

Mit tehetünk addig is annak érdekében, hogy a leendő, a mellnagyobbításra vállalkozó páciensek a lehető legnagyobb biztonságban érezhessék magukat? A felelősség minden szinten és ponton tetten érhető… A gyártók és a forgalmazók az eddigi tapasztalataik és kutatási eredményeik felhasználásával törekednek a lehető legbiztonságosabb és legjobb minőségű termékek előállítására. A plasztikai sebészet tudományos egyesületei elemzik és értékelik a tudományos tanulmányokat. Igyekeznek minden, a kérdéskörben érintett számára hasznos és tudományosan megalapozott következtetések elérésére.

A plasztikai sebész szakorvosok a konzultációk során részletes tájékoztatást adnak a pácienseknek a különböző gyártmányú és típusú mellimplantátumokról. Manapság még nem áll rendelkezésre egy olyan objektív módszer, melynek a segítségével biztonsággal meghatározható lenne, hogy melyik a világon a legjobb minőségű mellimplantátum! A szakorvosoknak folyamatosan törekedniük kell az ezzel kapcsolatos legfrissebb eredmények megszerzésére, összegzésére. Természetesen mindenki szabadon választhat, hogy az alapvető minőségbiztosítással rendelkező termékek közül melyet, ill. melyeket preferálja. A mellnagyobbítás történetének 6. évtizedében már rendelkezünk annyi információval, mely alapján a legjobb minőségű mellimplantátumok köre meghatározható lett. A tudomány és a technológiai innovációk fejlődése folyamatos.

A beültetésre javasolt mellimplantátumok köre emiatt idővel változhat. Végül, de nem utolsósorban a páciensnek, mint fogyasztónak a felelőssége is meghatározható. Véleményem szerint az elérhető, ill. elérni kívánt legmagasabb minőség és biztonság, ill. az erre való törekvés/igény nem egyeztethető össze egy ún. „olcsó” mellimplantátum kiválasztásával, a leendő páciens részéről kvázi takarékoskodással. A vezető mellimplantátum gyártók árai közel hasonló árszinten mozognak, de természetesen a piaci helyzetük, a stratégiájuk és a versenytársaik is befolyásolják árképzésüket.

A mellimplantátumokat egységesen 27 %-os ÁFA terheli, mely tény jelentős költséget jelent a potenciális páciensek számára. Véleményem szerint nem az adott időszakban éppen kapható legdrágább mellimplantátum a legjobb minőségű, de egy adott árszínvonal feltételezhet egy adott minőségi szintet… És nem hanyagolható el a gyártó által biztosított cseregarancia feltételrendszer sem! Fontos szempont a gyártási és minőség ellenőrzési technológia, továbbá nem hagyható figyelmen az adott cég piaci helyzete, kapitalizációja, nyereségessége, jövőbeli kilátásai sem!!

A Kelemed Plasztikai Sebészeten sohasem használtunk fel PIP mellimplantátumot. Ezt a tényt nem kívánom külön és részletesen kommentálni. A minőségre törekvésünk szellemében 2012 tavaszától a Mentor mellimplantátum ismételten része lett a mellnagyobbítási portfoliónknak. A 6 vezető mellimplantátum gyártó közül háromból választhat intézetünkben a páciens: az előzőekben már említett Mentor (USA/EU) mellett a Nagor (UK) és a Sebbin (F) termékeket javasoljuk beültetésre.


A PIP botrányt követő korszak („post PIP”) alapvető és meghatározó célkitűzésének kell lennie, hogy hasonló eset soha többé ne fordulhasson elő! A mellnagyobbítás folyamatának minden résztvevője számára (a gyártótól a páciensig) egyformán érvényes üzenet és alapelv ez, amely egy speciális, 21. századi „ nil nocere „ azaz „ sosem ártani „  …


„ Minőség, megbízhatóság, diszkrét és empatikus légkör „2012. július                                              Dr. Kelemen Ottó