Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Zsírleszívás

A ZSÍRLESZÍVÁS: AZ ALAK ÉS A TESTKONTÚR FORMÁLÁS MÓDSZERE

A zsírleszívás ismertetésének bevezetőjében meg kell említenünk azt a magyar vonatkozású adatot, hogy a módszer felfedezése és bevezetése a magyar származású Dr. Fischer Árpád és fia, Dr. Giorgio Fischer nevéhez fűződik. 1975-ben közölték a legelső eredményeiket a mechanikus zsírleszívással szerzett tapasztalataikról (Róma, Olaszország).

Az alábbiakban olvasható minden, amit a zsírleszívásról tudni érdemes.

Az azóta eltelt évtizedek során a módszer hatalmas fejlődésen ment keresztül, újabb és újabb eszközöket fejlesztettek ki, tökéletesítve magát az eljárást, és ezzel párhuzamosan finomítva az alkalmazásával elérhető esztétikai eredményeket. A zsírleszívásra kifejlesztett műszerek kisebb módosításokkal alkalmassá váltak a zsírszövetnek az átültetés céljára történő, rendkívül finom, a zsírsejteket megkímélő technikák kifejlesztésére is.

Túlzás nélkül kijelenthetjük tehát, hogy napjainkban mindkét módszer (azaz a zsírleszívás, és a zsírátültetés is) reneszánszát éli, köszönhetően a kiváló minőségű eszközökkel elérhető kitűnő esztétikai eredményeknek. A zsírleszívást orvosi néven liposuctio-nak nevezik.

A zsírleszívásra alkalmas / nem alkalmas páciensek

Az ideálisnak tekinthető páciens testtömeg indexe (BMI) alapján nem az elhízott kategóriába tartozik, rendszeresen tornázik, diétázik ill. tekintetbe veszi az elfogyasztott ételek kalória tartalmát, és motivált alakjának megváltoztatásában, röviden: élet- és gondolkodásmódja alkalmassá teszi a műtétre.

Testsúlya nem változik, tehát stabilnak tekinthető, és nem ingadozik: azaz nem csökken és nem növekszik rövid időperiódusokban ide-oda. A túltáplált és enyhén túlsúlyos páciensek esetébmen a sikeres műtét kellő előkészítés, felkészítés után további motivációt adhat a fogyáshoz és az alakformálás folytatásához. A testi énkép kedvező irányú megváltozása a páciensek lelki állapotát is stabillá teszi.

A zsírleszívásra alkalmatlan páciensek a következők: akiknek a testtömeg indexük extrémen magas, akik súlyos szív-érrendszeri és/vagy légző rendszeri betegségben szenvednek, akik leromlott általános állapotban vannak, akiknek nem teljesíthető elvárásaik vannak a műtéttel szemben, akiknek testi énkép zavaruk van.

Továbbá nem javallt zsírleszívást végezni a terhesség során. Megfontolandó a zsírleszívás elvégzése ismert sebgyógyulási zavarokban, és/vagy kóros hegképződésben szenvedő betegeken. Intézetünkben nem vállaljuk a dohányzó, vagy más káros szenvedély betegségben szenvedők kezelését sem!

A zsírleszívásra jelentkezők osztályozása

A bőr és a bőr alatti zsírszövet jellemzői szerint

1., Körülhatárolt, helyi zsírpárna (lokalizált lipodisztrófia): általában fiatal vagy fiatal középkorú páciensek tartoznak ebbe a csoportba. Jellemzőik: feszes, ruganyos, gyakorlatilag ép bőr, csak enyhe bőrelváltozások, szabálytalanságok fordulnak elő.

2., Kiterjedt zsírpárnák (generalizált lipodisztrófia): jellemző, hogy a törzsön (derék, csípő, has, hát) és a végtagokon is körkörösen elhelyezkedő disztrófiás (=kóros, fogyásnak ellenálló) zsírpárnák okoznak panaszokat. A bőr feszessége csökkent, gyakrabban fordulnak elő a bőrön szabálytalanságok (striák elvétve, ill. petyhüdtebb részek).

3., Bőr felesleggel járó kiterjedt zsírpárnák: ebbe a beteg csoportba az idősebb középkorúak tartoznak. Testtömeg indexük alapján akár a túlsúlyos csoportba is tartozhatnak. Mivel a bőr felesleg jelentős, méretcsökkentő műtétekkel lehet eredményt elérni: ilyen esetekben a bőr mennyiségét kimetszésekkel kell csökkenteni.

A zsírleszívást, mint az előző, méretcsökkentő (dermo-lipectomia) műtéteket kiegészítő beavatkozást lehetséges alkalmazni. A zsírleszívás önmagában alkalmazva nem ad megfelelő, elfogadható eredményt.

A bőr alatti zsírszövet szerkezetéről (röviden)

Három rétegét különböztetjük meg a bőr alatti zsírszövetnek:

 • a felszínes,
 • a középső, és
 • a mély rétegeket.

A beavatkozás a mély és a középső rétegekben történik. A közvetlenül a bőr alatt, felületesebben azaz felszínesen fekvő zsírréteg megkímélésével elkerülhetőek a zsírleszívás utáni látható és tapintható egyenetlenségek.
zsirleszivas-1.jpg
A zsírszívó kanül bevezetése és a mélyebb bőr alatti zsírréteg leszívása

A zsírleszívás módszerei:

 • a klasszikus módszer (SAL= szívás asszisztált zsírleszívás),
 • az ultrahangos módszer (UAL),
 • a vibrációs módszer (VPAL),
 • egyéb.

A különböző módszerek egymástól eltérő zsírszívó kanülöket (ezek vékony, fémből készült csövek, a végükön különféle alakú, éles szélű, vagy éppen ellenkezőleg: tompa nyílásokkal) alkalmaznak.

A zsírleszíváshoz használt oldatok: többféle, eltérő összetételű oldat vált be. Közös jellemzőjük, hogy megfelelő koncentrációban tartalmaznak zsíroldó oldatot (só vagy nátrium-hidrogénkarbonát), helyi érzéstelenítőszert (leggyakrabban: Lidocain), és vérzéscsillapító, érösszehúzó hatású (általában Adrenalin) gyógyszert is. A beadható mennyiség minden esetben korlátozott és pontosan meghatározott.

A műtét előtti konzultáció során állapotfelmérés történik, azaz annak az eldöntése, hogy a páciens alkalmas-e a zsírleszívásra, valamint a kezelendő testrészen eredményesen elvégezhető-e a műtét? Amennyiben a kért beavatkozásra a páciens alkalmas részletes tájékoztatást adunk. Fotódokumentáció készül. A műtét előtt néhány nappal kérjük, hogy az operálandó testrészen ne használjanak zsíros, olajos test ápolószereket, ill. krémeket, mert ezek megnehezítik a műtét előtti terv felrajzolását a beteg bőrére!


A műtéti kivizsgálás: függ az érzéstelenítés fajtájától, valamint a beteg életkorától és egészségi állapotától is. Altatás esetén bővebb kivizsgálás indokolt.


A műtéti érzéstelenítés:

 • helyi érzéstelenítés,
 • gerinc közeli érzéstelenítés,
 • és altatás lehet.


Két órát meghaladó műtétek és ismert trombózis rizikó tényezők esetében (visszeresség, kövérség, 40 év feletti életkor, stb.) trombózis megelőzést alkalmazunk minden esetben a szakmai szabályok szerint. Antibiotikus profilaxis nagyobb kiterjedésű zsírleszívások esetében indokolt.

A zsírszívó kanülöket rejtett helyen elhelyezett (redőben, ráncban, hajlatban, köldökben, stb.) apró, pár (2-4) milliméteres bőrmetszésből vezetjük be. A kis bőrsebeket finom öltéssel zárjuk. Kötést helyezünk fel. Maga a zsírleszívás a kirajzolt területen történik, kézzel is ellenőrizzük közben a zsírpárna elvékonyodását, ill. mérjük az aspirált szövetek mennyiségét. A kezelendő területek beinjekciózásával kezdődik a műtét. Végül megfelelő méretű és típusú szorító ruhát adunk fel a páciensre.

Zsírleszívás előtte-utána

A helyi érzéstelenítésben végzett műtétek után rövid pihenés és orvosi felügyelet indokolt, majd kísérővel a beteg otthonába távozhat. Az altatásos műtétek napján reggel érkezik éhgyomorral a beteg a klinikára. A műtét éjszakáját felügyelet mellett bent tölti. Másnap a reggeli vizit után utasításokkal, zárójelentéssel távozhat otthonába.Két órát meghaladó műtétek és ismert trombózis rizikó tényezők esetében (visszeresség, kövérség, 40 év feletti életkor, stb.) trombózis megelőzést alkalmazunk minden esetben a szakmai szabályok szerint. Antibiotikus profilaxis nagyobb kiterjedésű zsírleszívások esetében indokolt.

A műtét utáni időszakról:

A sebfájdalom enyhe, 1-2 napig fájdalomcsillapító tabletta szedése szükséges lehet. Pihenés indokolt, de a beteg nem fekvő beteg. Szokásos mobilitás megengedett, de sport, fizikai munka tilos. A szorító (kompressziós) nadrágot/ruhát folyamatosan kell viselni, csak a tisztálkodás idejére vehető le. A ruhák célszerűen vannak kialakítva, így a természetes szükségletek elvégezhetőek levételük nélkül.

A gyógyulás: egyénenként változó, függ a kiterjedéstől és a leszívott zsír mennyiségétől, és a testtájaktól is. Mintegy 8-10 napig jelentős duzzanatok és bőr alatti véraláfutások láthatóak, ezek nyom nélkül felszívódnak.

A varratszedés: a 7.-10. napon. Ezt követően bőrápolás javasolt.

A teljes gyógyulás: több hónap, a kompressziós nadrágot az előírt ideig kell viselni: 6 héttől akár 12 hétig is!

A zsírleszívás műtét utáni mellékhatások:

 • sebfájdalom,
 • duzzanatok,
 • bevérzések,
 • egyéb.

A zsírleszívás műtét utáni lehetséges, korai szövődmények:

 • vérömleny, bevérzés, utóvérzés.
 • ér-idegsérülés: keringési és beidegzési eltérések és zavarok,
 • fertőzések, gyulladások.
 • sebgyógyulási zavarok,
 • egyéb.

A zsírleszívás műtét utáni lehetséges, késői szövődmények:

 • hegpanaszok,
 • kontúr eltérések, aszimmetriák,
 • egyenetlenségek,
 • bőr elszíneződések,
 • beidegzési zavarok
 • a bőr megereszkedése,
 • egyéb.

Hol végezhető zsírleszívás?

zsirleszivas-2.jpg

A műtéti technikák és műszerek fejlődésével egyre több testrészen vált biztonságosan és eredményesen elvégezhetővé a zsírleszívás.

Alkalmazható az arc-nyak és a toka korrekciójára. Kialakították az emlők megkisebbítésének zsírleszívásos módszerét is. A törzsön és a végtagokon végezzük alkalmazzuk leggyakrabban.

A hasfal, a hát, a csípők és a deréktáj mellett a felső (kar) és az alsó végtagokon (fenék, comb, térdek, lábszár és bokatáj is) kezelése rutinszerűen történik.

Mindezek ellenére hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem lehetséges minden testrészen egyforma eredményességgel alkalmazni!

Ugyanis a bőr és a bőr alatti zsírszövet szerkezete, jellemző tulajdonságai nagyfokban eltérnek egymástól a különböző testtájakon.

Ezeket a kezelés végeredményét és kivitelezhetőségét befolyásoló tényezőket a betegeknek el kell magyarázni a konzultációk során.Zsírleszívás ár

Általánosan elfogadott módszer, hogy a beteg testfelületének egysége alapján (százalékban) határozzák meg a beavatkozás árát. Szintén elterjedt a testtájak szerinti díjmegállapítás. Intézetünkben egy kiindulási alapot jelentő díjat határoztunk meg.

ZSÍRLESZÍVÁS ÁR:

1. régió (= a testfelszín 1 %-a kb.) helyi érzéstelenítésben 85.000 Ft
2012. szeptember 25-től ajándék szorító ruhával!

2. régió ( a testfelszín 2x 2%-a kb.) altatásban: 125.000 Ft/régió + szorító ruha

3., 4. vagy 5. régió esetén a zsírleszívást minden esetben altatásban végezzük. A műtéti díj meghatározása az alkati adottságok alapján történik a konzultáció során!

Ebből kiindulva adunk minden esetben testre szabott, mérsékelt és elérhető árajánlatot a nagy kiterjedésű és/vagy több testrészen/testtájon végzendő zsírleszívásokra, figyelembe véve a műtéti érzéstelenítés típusát is. A kompressziós nadrágok jelentik ez egyedüli járulékos költséget. Jó minőségű (jól bevált és tartós) és kedvező ár-értékarányú szorító ruhát javasolunk.

Összegzés

Intézetünkben jelenleg még a klasszikus, „tumescens” és szívással asszisztált zsírleszívást alkalmazzuk rutinszerűen. Tapasztalataink szerint megfelelő javallattal és együttműködő betegeken végezve a pontosan megtervezett és kivitelezett műtéteket: a várható esztétikai eredmény nagyon szép, és szövődmények nagyon ritkán fordulnak elő.

Hosszú távon tartós, esztétikus, orvosi és egészségügyi szempontból is megfelelő zsírleszívás +36 30 577-57-64.