Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Mezoterápia

A mezoterápia (mesotherapy) „csak” több évtizedes, aktív és dinamikus fejlődést hozó közel múltra tekinthet vissza, annak ellenére, hogy a mezoterápiás törekvések kezdete több mint 100 évnél korábbra nyúlik vissza. A kezelésekről, a mezoterápia történetéről több hasznos link érhető el az interneten, magyar és angol nyelven egyaránt (lásd: hasznos linkek rovat). A módszer reneszánszát éli!

Gyakorlatunkban a mezoterápia úgynevezett adjuváns (azaz kiegészítő) kezelésnek minősül, tehát nem elsődleges és nem alapvető kezelés, hanem az esztétikai műtéteket és a különböző bőrfiatalító (anti-aging) beavatkozásokat, eljárásokat, stb. kiegészítő, azok hatékonyságát fokozó, másodlagos terápiás eljárás. Természetesen egy-egy önálló alkalmazást kívánó klinikai esetben főkezelésként is elvégezzük, ha a meghatározott mezoterápiás beavatkozással megfelelő eredményt tudunk elérni. Ilyen esetekben az adott mezoterápiás módszert kombináljuk, mégpedig speciális bőrápoló szerek és kozmetikumok használatával, melyek a kezelések hatásosságát fokozzák. Intézetünkben a mezoterápiát nem alkalmazzuk zsíroldásra (azaz a helyi zsírpárnák kezelésére/fogyasztására), nem alkalmazzuk sem terhességi, sem egyéb eredetű striák („csíkok”) kezelésére, sem cellulit (narancsbőr) kezelésre, továbbá nem alkalmazzuk kóros és/vagy szabálytalan hegek kezelésére sem, mivel álláspontunk szerint ezekben az esetekben más gyógyító eljárás választandó elsőként!

Véleményünk szerint az életkor előre haladásával törvényszerűen kialakuló bőrelváltozások kezelésében (a bőrt fiatalító, megújító, regeneráló és hidratáló) van fontos szerepe a mezoterápiának. Az esztétikai plasztikai sebészeti szakmai elvek jelenlegi állásfoglalásai alapján határozottan kijelentjük, hogy az anti-aging kezeléseket minden esetben testre szabottan és kombináltan javasolt alkalmazni.

A mezoterápiás módszerek két fő csoportba sorolhatóak be, a hatóanyag bevitel/bejuttatás módszerei alapján. Invazív, azaz tűs mezoterápia, és a tű nélküli, azaz a non invazív mezoterápia. Utóbbira egy speciálisan erre a célra kifejlesztett, rádiófrekvenciás forézisen alapuló eszközt alkalmaznak. A hatóanyago(ka)t a bőr középső (= mezo) rétegébe, azaz az irhába így lehetséges effektíven bejuttatni. Újabb módszerek fejlesztési ill. kísérleti stádiumban vannak. Mindkét módszer sokkal de sokkal hatékonyabb, mint akár a legújabb kozmetikumok, melyek a bőr felszínéről csak korlátozottan szívódnak fel (ún. perkután abszorpció) a bőr mélyebb rétegeibe (a mély irhába és a bőr alatti kötőszövetbe).

A mezoterápia során leggyakrabban alkalmazott néhány hatóanyag:

  • hyaluronsav,
  • antioxidáns hatású vegyületek, elsősorban aszkorbinsav (C-vitamin) és más vitaminok is.
  • glikolsavak,
  • gamma-glutamil-cisztein-glicin, stb.

A fentebbi rövid felsorolásból jól látható, hogy sok „régi ismerős” hatóanyagról van szó, melyek mind-mind jó ideje hatóanyagai kozmetikumoknak, gyógyszereknek, stb.

Hatásosságukat a megfelelő helyre, a megfelelő módszerrel és a megfelelő mennyiségben/gyakoriságban elvének és gyakorlatának megfelelő mezoterápia adja.

A módszerrel elért terápiás válaszok sajnos nem túl tartósak, legkésőbb 2-3 hónap után ismétlés, ill. a későbbiekben a kezelések folytatása szükséges.

mezoterápia-1

Az intézetünkben alkalmazott mezoterápiás készítmények:

  • C-vitamin,
  • Mesolis és Mesolis+ , melyek Anteis (Svájc) termékek.


A Mesolis gél állapotú, keresztkötés mentes, biológiai fermentációból származó, nem állati eredetű, nagyon nagy tisztaságú hyaluronsav tartalmú készítmény, mely hatását az irhában fejti ki, a bőr fiatalítása révén. Hat a sejtek anyagcseréjére, javítja a bőr szilárdságát, és rugalmasságát is, a víz megkötése (hidratáció) révén. Lassan és fokozatosan szívódik fel, ill. bomlik le. Koncentrációja 14 mg/ml, egy ampulla 1 ml-t tartalmaz. Beadására 30 G injekciós tűt használunk. Beadása előtt bőrpróba, azaz túlérzékenységi vizsgálat nem szükséges! A Mesolis beadása speciális, ún. mikro-injekciós technikát igényel, melynek két módszere is ismert: a mikropapularis, és a multipunkturális. Helyi érzéstelenítés szükséges a kezelés előtt: hűtéssel és/vagy helyi érzéstelenítő hatású kenőcsökkel).

mezoterápia-1 A Mesolis+ 18 mg/ml koncentrációban tartalmaz hyaluronsavat és glycerolt is. Egyéb tulajdonságai hasonlóak ill. megegyezők a Mesolis-szal. Glycerol tartalmának köszönhetően a hidratálás nagyobb mértékű és hosszabban tartó. Antiszeptikus hatása révén meggátolja a kisebb, banális helyi fertőzések kialakulását. Beadása is hasonló technikával történik. Elsősorban a problémás, száraz, esetleg sérült (napfény károsodott, stb.) bőr kezelésére alkalmazzuk. A kezelések tartósak, de nem végleges hatásúak. Az első három kezelést 2-3 hetes időközönként javasoljuk. Ezt követően egyénenként eltérő időpontokban van szükség ellenőrző vizsgálatra, és fenntartó kezelésre (2-4 hónap).


A kúraszerű alkalmazások után a bőr sima és kisimult, ragyogó, tiszta, rugalmas és világosabb, fényesebb (egyszóval: fiatalosabb) lesz. A kisebb ráncok teljesen eltűnnek, továbbá a nagyobb, az élesebb és mélyebb ráncok kisimulnak. Gyakran javasoljuk a kezelés kombinálását (elsősorban „éles” dinamikus mimikai ráncok: homlok, szemöldök közti ráncok esetében, stb.) Botox-szal! A kezelésre preferált testtájak: az arc és a nyak, a kézhát és a dekoltázs.

mezoterápia-3 mezoterápia-4 mezoterápia-5 mezoterápia-6