Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Fenékplasztika

A fenékplasztika elnevezés a plasztikai sebészeti műtéttechnikák fejlődésével és bővülésével szintén egy olyan gyűjtőfogalommá vált, mint amilyen pld. a mellplasztika. A fenékplasztika elnevezés magában foglalja a fenék méretének és kontúrjának a megnövelését, mely kivitelezhető speciális, szilikon gél tartalmú fenék implantátumok beültetésével, a saját zsírral végzett feltöltéssel, továbbá töltőanyag beadásával (hyaluronsav tartalmú Macrolene) és végül a saját szövetek (bőr-zsír lebenyes) áthelyezésével. Ide tartozik még a fenékfelvarrás (mely lényegében fenékfeszesítés), valamint a fenék zsírleszívással végzett kisebbítése, ill. alak- és kontúrformálása is. A különféle fenékplasztikák elvégzésének eltérő javallatai, indokai vannak. Ezeket a műtéteket egyre gyakrabban a törzs alsó, azaz köldök alatti részének az alakformáló műtéteivel (csípő – derék - alhas és comb) egy ülésben, egyedi kombinációkban végzik el.

A klasszikus fenékplasztika

A műtét lényege, hogy a fenékredőből, mely a fenéktáj alsó és a combtájék felső határa között helyezkedik el, a megereszkedett, petyhüdtté vált, esetleg lógó bőr-zsír felesleget egy haránt irányú és babérlevél alakú metszésből eltávolítjuk. Fontos a precíz tervezés (álló testhelyzetben), annak érdekében, hogy a műtéti heg pontosan a redőbe essen. Ellenkező esetben a legfinomabb heg is látható helyzetű és esztétikailag kevésbé elfogadható lesz.

Fenékplasztika - 1 Fenékplasztika - 2


Ez a fenék feszesítő beavatkozás az esetek ki számában alkalmazható csak. A műtét nyugtató adása mellett akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Szívócső behelyezése indokolt, ezt 24 órán belül eltávolítjuk és a sebet nyomókötéssel látjuk el.

Fenékplasztika - 3


A páciensek minden esetben egyszeri vénás antibiotikumot kapnak. Ha a műtétet altatásban végezzük, akkor a páciens ellátása egynapos sebészet keretében történik, azaz az altatott páciens az éjszakát a magán klinikán tölti, felügyelet alatt, és csak másnap kora délelőtt távozhat. Átlagosan 4 hétig speciális szorító nadrág viselése kötelező.

A fenékredő saját zsírral történő feltöltése

Ha a redő környéki bőr mérsékelt megereszkedésének az oka térfogathiány (például fogyás következtében elvesztett bőr alatti zsírszövet), akkor ez esetben a saját zsírral történő feltöltés a választandó beavatkozás. Az átültetésre kerülő zsírszövet adóterülete általában a csípő és az alhasi zsírpárnák területe. A műtét nyugtató adása mellett akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. A nagyobb és hosszabb műtétek altatásban történnek, az egynapos sebészet szabályai szerint. A kezelt területet terhelni tilos. Az átültetett mennyiségtől függően az adóterületen szorító nadrág viselése indokolt lehet.

Fenékplasztika zsírleszívással

A fenéktájon végzett zsírszívással a fenék mérete és formája, kontúrja kisebbíthető, ill. változtatható meg. Intézetünkben a fenéktáji zsírszívásokat
altatásban végezzük, az egynapos sebészet szabályai szerint. A beavatkozás semmiben nem különbözik a más testtájakon végzett zsírleszívástól, beleértve a műtét előtti kivizsgálást, a műtét előtti tervezést (kirajzolást) és a kivitelezést. A műtét után egyénileg meghatározott ideig speciális szorító nadrágot kell viselni (6-10 hétig). L.: Zsírleszívás fejezet tartalma!


Fenéknagyobbítások, fenékfeszesítések
 • Fenéknagyobbítás saját zsír átültetéssel,
 • Fenéknagyobbítás saját szövetekkel (bőr-zsír),
 • Fenéknagyobbítás hyaluronsav tartalmú töltőanyaggal (Macrolene),
 • Fenéknagyobbítás szilikon gél tartalmú implantátumokkal.


A fenék méretnövelésére a fenti módszerek alkalmazhatóak. Napjainkban a saját (úgynevezett autolog) szövetekkel végzett fenéknagyobbító műtétek kerülnek előtérbe, a saját zsír átültetésére alkalmas új fejlesztésű, speciális műszerek és műtéti technikák adta lehetőségek és tartós eredmények miatt. A Macrolene, mint injektábilis implantátum alkalmazása csökkenő tendenciát mutat, ugyanis a nagy molekulasúlyú hyaluronsav tartalmú töltőanyaggal szerzett több évek tapasztalatok több problémát is felvetnek.

Az alapvető problémát az jelenti, hogy az elért eredmény kevésbé tartós, mivel az emberi szervezetben természetesen jelenlévő (főleg a bőrben és az ízületekben) anyag anyagcseréje az életkorral felgyorsul és a hyaluronsav lebomlik. Másrészt a jelentős mennyiségben egy területre injektált anyag körül is egy „capsula”, azaz az idegentesteket körül vevő tok képződik, mely idővel hasonló panaszokat okozhat, mint a szilikongél tartalmú implantátumokat körül vevő kapszula. További hátrány a töltőanyag magas ára, a gyenge költséghatékonyság. Annak ellenére így van, hogy a gyártók mérsékelték áraikat. Ma még – a rendelkezésünkre álló retrospektív adatok alapján -- nem lehet egyértelműen állást foglalni a módszerről, annak késői eredményeiről és lehetséges szövődményeiről sem.

A saját szövetekkel végzett fenéknagyobbítás során a csípő- és a hát deréktáji szöveteit helyezik át a fenéktájra, bőr alatti zsebet kialakítva. Ez az eljárás végezhető a már említett alakformálással együtt (úgynevezett pillangóplasztika, vagy övszerű dermo-lipectomia során is). A szilikon gél tartalmú fenékimplantátumokat be lehet ültetni a bőr alá (subcutan  helyzet), az izombőnye alá (subfascialis helyzet), a fenékizmok közé (intramuscularis helyzet), és a fenék izmok alá (submuscularis helyzet). A nagy mechanikus terhelés miatt a legtartósabb eredményeket az izomzat közé beültetett implantátumok adják.

A fenékimplantátumok lehetnek kör alakúak, anatómiai alakúak, és aszimmetrikus alakúak.  A műtét minden esetben altatásban és a páciens hason fekvő testhelyzetében történik. A műtét körüli időszak teendőiről és utasításairól, tilalmairól a kezelő orvos rendelkezik. A fenék mechanikai terhelése, azaz az ülés kb. 14 napig nem javasolt. A zsebet kötelező drenálni, azaz szívócsővel ellátni, melyet a szivadék mennyiségétől függően 2 – 3 nap után távolítanak csak el. Antibiotikum adása kötelező. Csak a műtétet megelőző vizsgálat és konzultáció során dönti el a kezelő orvos, hogy melyik módszer végezhető az adott esetben: ki alkalmas szilikon gél tartalmú implantátum beültetésére, ki alkalmas saját zsírral történő fenéknagyobbításra??

A műtét követő, lehetséges korai szövődmények:

 • utóvérzés,
 • vérömleny kialakulása,
 • elhúzódó savóképződés,
 • fertőzés, sebgyógyulási zavar,
 • a seb szétnyílása,
 • keringési zavarok (súlyosabb esetben szövetelhalással),
 • beidegzési zavarok (ischialgia),
 • aszimmetriák,
 • az implantátum elmozdulása,
 • és egyéb, előre minden esetben pontosan nem látható szövődmény.

A műtétet követő, lehetséges késői szövődmények:

 • tokosodás, tokzsugorodás,
 • Øbeidegzési panaszok (ischialgia, idegentest érzés),
 • kontúr eltérések,
 • az implantátum rendellenes helyzete (malpozicíó),
 • aszimmetriák,
 • az implantátum károsodása (szivárgás, kilyukadás, repedés),
 • és ennek következményei: gyulladás a helyi szövetekben.
 • és egyéb, előre minden esetben pontosan nem látható szövődmény.

A fenékplasztika összességében a páciensek által ritkábban kért beavatkozásnak számít. Rendkívül fontos a műtéti javallat pontos meghatározása és az adott esetben végezhető adekvát műtéti módszer kiválasztása, a nagyon részletes konzultáció és a minden apró részletre kiterjedő tájékoztatás, tekintettel az átlagosnál kissé magasabb szövődmény rátára.