Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Mellnagyobbítás egyidejű mellfelvarrással

A mellfelvarrás fejezetben részletesen ismertettük a műtéttel kapcsolatos legfontosabb információkat. Az ismétlések elkerülése érdekében az egyidejű mellnagyobbítással végzett mellfelvarrás bemutatásakor a legfontosabb különbségeket foglaljuk össze. A mellfelvarrások célja a megereszkedett, lógó és ellapult mell alakjának és térfogatának újra alakítása, építése, összerendezése, oly módon, hogy a felvarrt mell legmagasabb pontjára emeljük fel a mellbimbót. Sok esetben a szoptatásokat és a terhességeket kísérő testsúlyváltozások következtében az emlők térfogata, azaz nagysága is jelentősen csökkent. A mellbimbók egyre inkább lefelé, a talaj felé tekintenek. A felső kontúrok teljesen elsimulnak, sőt, gyakran a hónalj melletti területen homorúvá válnak. A bőr petyhüdt, laza és csíkos (striás). A mell mirigyállománya is petyhüdt, sorvadt és tartás nélküli. Azokban az esetekben, amikor a szoptatások következtében jelentős a mell sorvadása, a mell nagysága nagymértékben eltér a korábbitól. A konzultációk során végzett állapotfelméréskor többek között a mellkas és a mellek méreteit, továbbá a mellbimbók helyzetét is meghatározzuk. Az alkathoz, a testmagassághoz és a tápláltsághoz is viszonyítjuk a kapott adatokat, és az egyszerű mellfelvarrás várható eredményét. Ha ez a várható eredmény nem harmonikus, nem az alkathoz illő (mert a meglévő saját szövet kevés), akkor ez esetben mellnagyobbítást is javasolunk a páciensnek. A mellfelvarrás mellnagyobbítással együtt végezve összetett műtét, mely kellő tapasztalattal bíró plasztikai sebész kezébe való. Ugyanis a két műtét egyidejű elvégzése nem egy rutin mellnagyobbításhoz történő rutin mellfelvarrás mechanikus hozzáadását jelenti, hanem komoly szakmai kihívást, mely rendkívül precíz tervezést és kivitelezést igényel!

A műtét előtti kivizsgálás:


Mivel a műtét altatásban történik, a kivizsgálás részletes és tartalmaz minden olyan vizsgálatot, amely ahhoz szükséges. Ezek a rutin vizsgálatok kiegészülnek a mell képalkotó vizsgálataival, melyek életkortól ill. a nem negatív leletek eredményeitől is függhetnek.

 • vér és vizelet vizsgálatok (ún. nagy labor),
 • vércsoport meghatározás és ellenanyagszűrés,
 • mellkas röntgen,
 • nőgyógyászati szűrővizsgálat,
 • EKG,
 • 30 éves életkor alatt: emlő ultrahangvizsgálat, 30 éves életkor felett: emlő röntgen vizsgálat (mammográfia).
 • egyéb vizsgálat: csak ismert, kezelt kísérő betegség(ek) esetén.
 • plasztikai sebészeti, esztétikai konzultáció(k): fizikális vizsgálat és a műtét megtervezése.

A műtéti érzéstelenítés:

Kivétel nélkül altatás!

A műtét időtartama:

2-3 óra között van általában; a rövidebb, a 2 óránál kevesebb műtéti időt igénylő esetek a ritkák.

A páciens éhgyomorral érkezik a klinikára (előző éjféltől tilos enni-inni). Altató orvosi ellenőrző vizsgálatot követően fotódokumentációt készítünk, majd kirajzoljuk a keblekre a műtéti tervet. A fertőzések megelőzésére minden esetben vénás injekcióban antibiotikumot adunk, a műtét kezdete előtt fél órával. 40 éves életkor, 30 feletti BMI, 2 órát meghaladó műtéti időtartam, egyéb trombózis kockázati faktorok megléte esetében – az érvényes szakmai szabályoknak megfelelően – trombózis megelőzésre vérhígító injekciót adunk (általában a hasfal bőre alá).

A műtéttípusok:

1., Csak bimbóudvar körüli heggel járó mellfelvarrás: mirigy alatti, és izom alatti (dual plane) emlőnagyobbítás is egyaránt lehetséges.

2., Bimbóudvar körüli és függőleges heggel is járó felvarrás: mirigy, ill. izom alatti (dual plane) emlőnagyobbítás egyaránt lehetséges.

3., „Rövid” fordított T-alakú heggel járó felvarrás: mirigy/izom és izomhártya alatti nagyobbítás is lehetséges.

4., Klasszikus fordított T-alakú heggel járó felvarrás: mint az előző esetben.

5., Egyéb: J-, vagy L-alakú hegekkel járó felvarrás: lehetséges mirigy/izom alatti emlőnagyobbítás.

A választandó műtétet a mell adottságai határozzák meg:

 • a mell bőrének a tulajdonságai és a bőrfelesleg mennyisége,
 • a mell mirigyállományának az adottságai és térfogata,
 • a mell bőr/mirigyállomány egymáshoz való kapcsolata,
 • és a mellbimbó helyzete.

Az utóbbi két tényező a legfontosabb a tervezéskor, a műtéttípus kiválasztásakor. A bőr vagy a mirigyállomány lógása, vagy mindkettőé súlyos-e? Milyen stádiumú a mell lógása (1.-től 3. fokozatig terjed)? Hány centimétert kell a bimbó-bimbóudvarnak megtennie függőleges irányban? És hol lesz a megnagyobbított és felvarrt mell legnagyobb kiemelkedése a mellkas síkjából? A konzultáció során mindezt elmagyarázzuk, és a páciens számára csak ekkor válik érthetővé, hogy miért nem lehetséges kevesebb heggel megoperálni, miért javasoljuk az adott mell implantátum nagyságot és profilt, stb.

A műtét során szívó csövet minden esetben behelyezünk. Indokolt az implantátumok helyzetének a stabilizálása is. Egyes plasztikai sebészek a műtét végén feladják a páciensre a speciális melltartót, míg mások tapaszos stabilizálást használnak erre a célra. Intézetünkben a tapaszos stabilizálást (idegen szóval: taping) preferáljuk, amit kiegészítünk a beteg törzsének rugalmas pólyázásával is. Természetesen a friss műtéti sebekre steril nedvszívó kötszert helyezünk fel előbb. A műtét napján felkelni nem szabad, csak másnap reggel. A csöveket 24 óra multán eltávolítjuk, új kötés kerül a mellekre, és feladjuk a speciális melltartót és az implantátum stabilizáló pántot is. Az antibiotikum tartalmú tablettát 4 napig kell még szedni. Kísérővel otthonába távozhat, szövődménymentes esetben. Néhány napig fájdalomcsillapító, és esetleg izom lazító tabletták szedésére szükség lehet.

A műtét utáni időszak:

Aktív pihenés indokolt. Emelni, pakolni, hajolni tilos. Elöl gombolódó ruha viselése praktikus. A spec. melltartót és a pántot éjjel-nappal, folyamatosan kell viselni, és csak a tisztálkodás idejére lehet levenni. Az utasítások általában személyre szabottakkal is kiegészülnek, ezeket a kezelő orvos adja. Panasz esetén (fokozódó fájdalom, láz: 38 C-ot meghaladó) azonnali ellenőrző vizsgálat a klinikán. A varratszedések: részletekben a műtét utáni 2. és 3. héten történnek. Sport, erős fizikai aktivitás és fizikai munka, szauna és szolárium 3 hónapig tilos. A gyógyulás: kb. 3 hónap. A teljes gyógyulás, a mellek formáinak végleges megérésével, 3-6 hónap között!

A lehetséges korai műtét utáni mellékhatások, szövődmények:

Mind-mind megegyeznek a mellnagyobbítás/felvarrás fejezetben leírtakkal! A késői műtét utáni szövődmények közül kiemelendőnek tartjuk - saját tapasztalataink alapján – az aszimmetriákat, kisebb eltéréseket. Mivel a mellek eredendően eltérőek - ez a jelenség a természetes fokú, szinte minden egyes hölgy esetében meglévő aszimmetria - az összetett műtét után is várhatóak apró eltérések. Ha egy páciensre a fentebb említettnél nagyobb mértékű eltérés jellemző a műtét előtt, akkor a konzultáció során magyarázzuk el a közelítő szimmetria fogalmát, amely lényegében megegyezik (más megközelítésben) a természetes aszimmetria fogalmával. A lényeg: a 2 mell sohasem 100%-ban egyforma, nem tükörképe egyik a másiknak. A műtét esztétikai eredményét ez nem befolyásolja!

Kérem, látogassa meg a mellfelvarrás és a mellnagyobbítás című rovatokat, mivel ott további hasznos információk olvashatóak! Köszönettel: Dr. Kelemen Ottó