Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Combplasztika

A comb bõrének és bõr alatti zsír- és kötõszövetének - különbözõ okok miatt történõ - megváltozása okozza azokat a nemcsak esztétikai panaszokat, amelyek miatt a páciensek orvoshoz fordulnak és korrekciót kérnek az érintett testrészen. A leggyakrabban elõforduló és a legjellegzetesebb panaszokat a combok belsõ, egymás felé tekintõ részeinek a változásai jelentik. A jól vagy túltáplált páciensek esetében a combok belsõ felének egymáshoz érése, összetapadása okoz kellemetlenségeket az öltözködésben és a tisztálkodásban is. Az idõsödõ páciensek bõre veszít a rugalmasságából, fokozatosan megereszkedik, petyhüdtté és ráncossá válik, majd meggyûrõdik és egyre inkább lelóg a lágyékhajlatból. Sok esetben alkati jellegzetességként kisebb-nagyobb zsírpárnák súlyosbítják a panaszokat. A cellulit okozta panaszok már nem sokkal a pubertás befejezõdése után kialakulnak. Öltözködéssel ezek az állapotok elfedhetõek, azonban a fürdõruhában súlyos esztétikai panaszokat okoznak. A combplasztika is a viszonylag ritkábban – hasonlóan a kar- és a fenékplasztikához - végzett esztétikai beavatkozások közé tartozik. Az elmúlt mintegy 10-15 évben azonban az alakformálás (a body contouring) hatalmas fejlõdésen ment keresztül, és ennek a fejlõdésnek köszönhetõen új, jobb és tartósabb eredményt adó mûtéti megoldásokat dolgoztak ki. Egységes szemlélet alakult ki a testformálásban.


Az alsó végtagok változásának és a comb deformitásoknak a lehetséges és a leggyakoribb okai:

 • életkor,
 • terhességek utáni állapotok,
 • jelentõs fogyás,
 • elhízás,
 • napfénykárosodott bõr,
 • kötõszövetes gyengeség,
 • gyermekkori elhízások következményei,
 • alkati, családi jellegzetességek.
 • egyéb.
A leggyakoribb okok: az öregedés és a jelentõs testsúlyváltozások. A gyermekkori elhízások, és az örökletes tényezõként ismert kötõszöveti gyengeség a két legfontosabb klinikai tényezõje (oka) a fiatalkori bõr feszesség elvesztésének.

A combplasztikák célja: a lehetõ legrejtettebb helyen, a bikini vonalban elhelyezni a hegeket, ideális kontúrokat létrehozni, megfeszíteni a bõrt, stb. Tapasztalataink szerint a comb belsõ részét érintõ változások nem izoláltan (nem külön állóan) jelennek meg, hanem a törzset és a végtagok más részeit is érintik, különös tekintettel a fenékre, az alhasra, a csípõ- és deréktájra, etc. A szemléletbeli változás idézte elõ (pld. az arc-nyak panaszokhoz hasonlóan), hogy összességében elemezzük a torzót és a végtagokat, és adunk kezelési javaslatot a páciensnek. A kért beavatkozás (mármint a combplasztika) természetesen önállóan is elvégezhetõ, de gyakran a testrészen elért (rész)eredményt befolyásolja a szomszédos testrészek változatlan állapota (akár magának a comb külsõ felszínének a zsírpárnája vagy cellulitje, stb.).

A combplasztikák ellenjavallatai:

 • súlyos elhízás,
 • diffuz (testszerte), vastagon letapadt kötõszövetek a bõr alatt (ilyen esetekben az ún. pinch azaz csípési teszt el sem végezhetõ a betegen),
 • minimális vagy alig észlelhetõ (gyakorlatilag hiányzó) bõrrugalmasság,
 • dohányzás !,
 • és ha a páciens a hegeket nem fogadja el !!
 • egyéb.

A műtéti kivizsgálás:

Több fejezetben részleteztük már. Egészséges fiatal vagy fiatal középkorú betegen rutin kivizsgálás. Idõsebb és/vagy kísérõ betegségben szenvedõ potenciális páciens esetében kiegészülnek a spec. vizsgálatokkal. Az utóbbi esetekben szakorvosi konzílium dönt az operálhatóságról, kivéve azokat az egyértelmûen kizárt eseteket, melyeket már az elsõ konzultáció során ellenjavallunk.

A műtéti érzéstelenítés:

 • helyi érzéstelenítés (nagyon ritkán),
 • gerinc közeli érzéstelenítés,
 • altatás (a leggyakoribb).

Az elváltozásokat súlyosságuk szerint 4 csoportba oszthatjuk. E stádium beosztás alapján a következõ beavatkozásokat végezzük:

Az elsõ csoportban a comb belsõ felének zsírszívása történik, kiegészítve a lágyékhajlatban vezetett viszonylag rövid metszéssel, melybõl eltávolításra kerül a petyhüdt bõr-zsír felesleg.

A második csoportban a metszés a lágyékhajlatból a fenéki redõbe vezet, mert az elváltozás súlyosabb és nagyobb kimetszésre és alápreparálásra van szükség.

A harmadik csoportban a metszés kiegészül a comb belsõ-középsõ felszínén egy függõleges irányú segédmetszéssel, mivel nem elegendõ egy irányban emelni-feszíteni a lógó bõrt: vertikális és ferde horizontális irányú lifting is szükséges. Kissé ferde, T-alakú heggel gyógyul.

A negyedik csoportban a lágyéki hasfalon is történik beavatkozás, mivel A lágyékszalag alatt-felett megegyezõ elváltozás alakult ki, és az alhasi korrekció nélkül a comb eredménye önmagában nem lenne kielégítõ.

Zsírszívással gyakran kombináljuk a kimetszéseket, de nem törvényszerûen és nem minden esetben. Az alkattól, a mûtéti tervtõl függ, hogy alkalmazzuk-e. Szívócsövet minden esetben alkalmazunk 24 órára. Kórházi tartózkodás 1 nap. Kompressziós pólyát vagy ruhát kell viselni a mûtét után egyénileg meghatározott idõtartamig. Antibiotikus és heparin (LMWH) profilaxis ajánlott, korai mobilizálás mellett is. A varratszedés 2 részletben, a 2.-3. héten. A hegeket 2-3 hónappal a mûtét után is ellenõrizzük. A teljes gyógyulás kb. 6-10 hét, de több hónapig elõfordulhat elhúzódó érzõ beidegzési zavar, nyirok ödéma az alsó végtagokon. A kisebb, helyi szövõdmények: a sebgyógyulási zavarok, a vérömleny képzõdése, a savó- vagy nyirokcsorgás, a fertõzések. Helyi keringési és beidegzési zavarok. Késõbb: heg és szimmetria panaszok. Általános szövõdmények, mint bármely altatásban végzett „közepes” nagyságú és idõtartamú mûtét esetében.