Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Tetoválás eltávolítás

A TETOVÁLÁSOK (TATTOO) ELTÁVOLÍTÁSA

A tetoválások története végig kíséri az emberiség egész történetét, hiszen a régmúlt korszakoktól kezdődően napjainkig különböző hagyományok, szokások, okok, motivációk (vallási hiedelmek, kulturális jelképek, stb.) miatt nagyon elterjedt, népszerű és divatos volt, napjainkban pedig egyszerűen „ trendi „ dolog. A tetoválás készítés (tattooing) lényege, hogy a bőr mélyebb rétegeibe festéke(ke)t juttatnak be, manapság speciális tetováló tűkkel és eszközökkel, némileg gépesítve a folyamatot (és remélhetőleg steril körülmények között!!), míg régebben akár egyszerű tűvel, házilagos módszerrel is elvégezték ezt az alapvetően kényes műveletet, aminek a következménye szabálytalan forma és mélyre bevitt, nagy mennyiségű festék lett (börtön, javító intézetek, stb.). A kezelés(ek) okozta szövődmény(ek)től eltekintve a problémát akkor okoznak a tetoválások, ha a tulajdonosaik megbánják, megunják azokat, vagy a viselésük hátrányt vagy kizáró okot jelent egy munkakör betöltésekor, ill. nem ritkán a készíttetést motiváló szituáció változott, vagy megszűnt (szerelmi kapcsolat). Általánosságban megállapítható, hogy a tetoválások nagy részének elkészítése rövidebb ideig tart és kevesebb költséget jelent, mint az eltávolításuké!

A lézeres eltávolítások

A 21. század elején, a modern lézer készülékek birtokában tetoválás eltávolítás céljára a megfelelő típusú lézer az elsőként választandó módszer, mert ideális esetben a teljesen heg nélküli, teljesen festék maradvány nélküli megoldás lehetőségét ígéri, jelenti.

Ez az ideális eredmény azonban nem minden esetben valósul, valósulhat meg. Ugyanis a festékek színe, mennyisége és elhelyezkedése miatt néha a rajz egy része halványan megmarad, ill. ha az irha mélyebb rétegeit nagyobb energia éri, akkor heggel ( az esetek legnagyobb részében az ép bőr színénél világosabb színűvel) gyógyul.

A sikerrel alkalmazható lézer a YAG Q-switched (Q-kapcsolt, nagy energiájú üzemmódú) készülék. Hatására bizonyos színű festékek színtelenné válnak, míg más festékek apró festék szilánkokra esnek szét, és ezeket a szinte mikroszkopikus méretű festék darabkákat a falósejtek és a fehérvérsejtek már képesek bekebelezni és elszállítani. A kezelések után napfényvédelem, bőrápolás indokolt átmenetileg.

tetoválás eltávolítása 1

NAGY KITERJEDÉSŰ MŰVÉSZI TATTOO: LÉZERES ELTÁVOLÍTÁS JAVASOLT!Plasztikai sebészeti beavatkozások

A sikertelenés/vagy nem végezhető lézeres kezelések után különféle plasztikai sebészeti beavatkozások kerülnek előtérbe. A tattoo elhelyezkedése és mérete szabja meg, hogy melyik módszert lehet sikerrel alkalmazni.

A műtétek után bármennyire is finom, és lehetőség szerint bármennyire is rejtett helyen lévő, és esztétikailag akceptálható hegek maradnak vissza, de hegek maradnak vissza! A konzultációk során részletes műtéti tervet állítunk fel, és megmutatjuk a várható heg helyzetét és nagyságát.

A legegyszerűbb módszer: a kimetszés és bőrvarrat

Ha az adott testtájon kis méretű a tetoválás, akkor egyben és egy műtéttel el lehet távolítani (kimondottan ritka eset). Ilyen esetekben is indokolt azonban egyszerű lokális bőrpótlást végezni, elkerülendő a sebszélek feszülését és a következményes műtét utáni hegburjánzás kialakulását. Az éretlen heg utókezelése kötelező. A műtét helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A teljes gyógyulás kb. 2 hét, a heg megérése kb. 3-6 hónap. Ezalatt torna, sport, testépítés, stb. nem végezhető. A szolárium és a napozás is tilos.

A szukcesszív kimetszések

Olyan esetekben választjuk, ha a tetoválást mérete miatt egy ülésben nem lehetséges bőrpótlás nélkül eltávolítani. A műtét lényege, hogy részletekben távolítjuk, fogyasztjuk el a tetoválást. A műtétek kb. 5-7 havonta követik egymást. Ennyi idő alatt a bőr rugalmasságánál fogva a műtéti területen kinyúlik, a heg megérik. A kiterjedéstől függően akár 2-4 műtét is követi egymást, míg végül a tetoválás teljes egészében eltűnik. Az utolsó műtétnél a lehető leggondosabban kell eljárni, annak érdekében, hogy a heg a lehető legfinomabb minőségű legyen. Az egyes műtéteket helyi érzéstelenítésben végezzük. A gyógyulási idő kb. 3 hét. A műtét utáni teendők és utasítások megegyeznek az előző műtéttípusnál felsoroltakkal.

Gyökeres kimetszés és bőrpótlás

tetoválás eltávolítása 2

Ritkán végezzük, de időnként előfordulnak olyan individuális beteg szempontok, amikor a beteg ezt a megoldást kéri (időhiány, stb.).

Ebben az esetben a tetoválást egyszerre és maradéktalanul eltávolítjuk, majd a keletkezett bőrhiányt bőrpótlással szüntetjük meg. Ez lehet helyi bőrforgatás, azaz lebenyplasztika, vagy szabad bőrátültetés (fél- vagy részvastagságú vagy teljes vastagságú).

A lebenyplasztikáknak sok fajtája ismert, itt bemutatásuk nem indokolt. Kiemelendő, hogy mindkét említett módszer alkalmazásakor az adóterület morbiditása jelentős, és további hegekkel jár (a lebenyé) ill. járhat ( a fél vastag bőré). Válogatott esetekben javasoljuk csak elvégzését (rejtett helyen lévő testtájék).

Bal felkari tetoválás: gyökeres kimetszés és részvastagságú bőr szabad átültetése előtt

Bőr expander beültetéssel végzett gyökeres eltávolítás

Abban az esetben javasoljuk, ha a tetoválás esztétikailag nagyon frekventált testrészen található. Nagy kiterjedésű, több színű, stb. Fő cél, hogy minél kisebb kiterjedésű, és optimális irányú, esztétikailag elfogadható heg maradjon vissza a műtét után. A lézeres kezelés nagyon költséges és hosszadalmas lenne. A beavatkozás lényege, hogy a tetoválás mellett, egyik vagy mindkét oldalán, az ép bőr alá beültetett expanderrel (= bőrtágító eszköz) a szomszédos ép bőrt annyira kitágítjuk, hogy a tetoválás teljes és gyökeres eltávolításakor keletkező sebet (bőrhiányt) azonnal fedni, zárni tudjuk. Az expander lehet hagyományos azaz feltöltést igénylő, amikor a beültetést követő második héttől kezdődően hetente 2x adandó fiziológiás konyhasó oldattal (injekciókkal) fokozatosan feltöltjük, és ezáltal a bőrt is fokozatosan kitágítjuk. A folyamat idő igényes és megterhelő a beteg számára. Az első műtét tehát a hagyományos expander beültetéséből áll. A töltési térfogat elérése után történik a második műtét, az expander és a tattoo eltávolítása, és a lényeg: az ép bőr „ kiteregetése „ a bőrhiányban, extra heg nélkül! A műtétek általában altatásban történnek. Az expanderek újabb típusa az ún. ozmotikus expander. Alkalmazásuk nagy előnye, hogy nem szükséges a hetente történő feltöltés, hanem a bennük lévő hatóanyag a szövetekből testnedveket szív magába és fokozatosan megduzzad, kitágítván a bőrt. A beültetés egy beavatkozás, a kivétel és a tattoo eltávolítás, bőrpótlással a második műtét. Kevésbé megterhelő, mint a tradicionális módszer. A beültetés után 3-4 héttel végezhető el a második műtét. Mindkét expander alkalmazása jelentékeny költségekkel jár, mivel a TB (OEP) az ilyen beavatkozásokat nem támogatja, nem finanszírozza!