Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Ajakfeltöltés

AZ AJAKFELTÖLTÉSEK: AZ AJKAK VASTAGÍTÁSA ÉS KONTÚROZÁSA

Az ajkak kiemelését és hangsúlyossá tételét régóta végzik különféle kozmetikumokkal a hölgyek, elérendő egy fiatalos, vonzó és egyben érzéki megjelenést. Az életkor elorehaladtával az ajkakon is öregedési változások észlelhetőek. A kötőszövetek sorvadása miatt az ajkak megkisebbednek és elvékonyodnak. Főleg a felső ajkak változása feltűnő. Természetesen a szájkörüli ráncok megjelenése és egyre kifejezettebbé válása az ajkakat is érinti, mivel az ajakpír-arcbőr találkozásánál erre merőleges ráncok jelennek meg. Ez a jelenség sokszor nehezíti meg a hatásos rúzsozást!

Ki kell emelni azonban azt a tényt, hogy az ajkak veleszületetten is változatos formai és nagyságbeli változatosságot mutatnak. Fiatalkorban is gyakoriak a vékony és kevésbé telt alsó és felső ajkak.

Az ajakfeltöltések céljai:

Általában a címben is olvasható két fő cél ill. eredmény érdekében végezzük az ajakfeltöltéseket. A vékony, a keskeny, a fogaktól alig-alig elemelkedő ajkak zárt szájrés mellett vonalszerűen záródnak, teltségük szinte testközelből sem, vagy alig látható. Ilyen és hasonló esetekben a cél az alsó és a felső ajkak teltségének fokozása, azaz a térfogatnövelésük. A megfelelő mennyiségben az ajkak megfelelő részébe beadott töltőanyagokkal érjük el az ajkak duzzasztását, a fogsortól való kiemelkedésüket. Természetesen a nagyon változatos és egyedi jellemzőkkel bíró ajkakat minden esetben a páciens kívánságának megfelelően kezeljük, változtatjuk meg. A feltöltés szakaszosan történik, közben többször megállunk, és a pácienssel közösen leellenőrizzük, megvizsgáljuk az addig elért esztétikai eredményt, és döntünk a kezelés folytatásáról vagy befejezéséről. Irreális elvárásokkal járó és/vagy súlyosan előnytelen megjelenést (= a természetes megjelenéstől durván eltérő, nem esztétikus, és feltűnően művi, stb.) adó feltöltéseket intézetünkben nem vállalunk! Ritkán régebben, permanens azaz tartós hatású, napjainkban már elavultnak számító és/vagy a forgalomból kivont anyagokkal végzett ajakdúsítások következtében kialakult egyenetlenségeket, aszimmetriákat, heges deformitásokat kezelünk hasonló módszerrel, de minden ilyen esetben kizárólag humán töltőanyaggal végezzük el a korrekciót.

Az ajkak kontúrjai is nagyon nagy egyedi változatosságot mutatnak. Alternatív módszer a kontúrozásra az ideiglenes vagy végleges kozmetikai tetoválás. A jelenleg használatos töltő anyagok tartóssága eltérő, de egyik módszer sem ad végleges, azaz élethosszig tartó esztétikai eredményt. Emiatt megfontolandó a nagyon tartós tetoválás, mert az öregedéssel bekövetkező változások előre pontosan nem láthatóak. Hasonlóan az elavult szintetikus, injektábilis töltőanyagok késői szövődményeinek kezeléséhez, gyakran tetoválások után is csak a műtéti ajakplasztika marad az egyedüli lehetőség a korrekcióra. A kontúrozás során az ajak bőrének és az ajakpírnak a mentén történik a feltöltés.

A rendelkezésre álló anyagok (származásuk szerint csoportosítva):

 • autológ szövetek (a páciens szervezetéből nyert saját zsír, saját irhacsík, és egyéb szövetrészlet, stb.),
 • homológ töltőanyagok: tiszta és teljesen humán eredetű vegyületek, melyek az emberi szervezetben megtalálhatóak, és pontosan meghatározott, jól ismert élettani szerepük van, elsősorban az öregedés folyamatában. Ilyen vegyület a hyaluronsav, mely forradalmasította a feltöltéseket. Különféle kémiai szerkezetű hyaluronsav tartalmú készítmények érhetőek el. A többszörös keresztkötésű molekulákkal tartósabb eredmények érhetőek el.
 • ebbe a csoportba tartoznak még a humán kollagén tartalmú készítmények: a régebben elterjedten használt állati eredetű kollagént tartalmazó készítmények forgalmazása gyakorlatilag megszűnt, a gyakori allergiás és egyéb helyi, gyulladásos reakciók, és az eredmények rövid tartóssága miatt. Újabb, biztonságos kollagén tartalmú készítmény jelent meg (Evolence és a kollagén stimuláló Sculptra).
 • xenológ töltőanyagok: ide tartoznak a permanens hatásúnak nevezett, szintetikus és injektábilis vegyületek. A teljesség igénye nélkül néhány: Artecoll, injektábilis szilikon (olaj), stb. Intézetünkben a késői (az esetek döntő többségében több mint 5 év után bekövetkező) szövődmények gyakorisága, magas rátája miatt ebbe a csoportba tartózó anyagokkal kezelést nem végzünk. ( Gyakori késői szövődmények: hegesedések, fibrózis, deformitások, elszíneződések, sipolyok, gyulladások, fekélyek, etc. kialakulása). A forgalomból már kivánt készítmények közül néhány: Dermalive, Dermadeep, Outline-készítmények,és Aphrodite Gold.

A konzultáció

A konzultáció során a kórtörténeti adatok, a jelen állapot felmérése, az áhított esztétikai eredmény tisztázása, a kiválasztott töltőanyag ismertetése, a kezelés részletes elmagyarázása, stb. történik. Különös tekintettel a tartósságra, a lehetséges szövődményekre. Fotó előtte-utána. Beleegyező nyilatkozat. Kezelési ill. kontroll kártya, a beadott anyag azonosító matricájával. Utánkövetés, kontroll vizsgálatok egyeztetése.

Az érzéstelenítés

Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, vérzéscsillapító anyagot is tartalmazó helyi érzéstelenítőszerrel, általában 1 %-os Lidocain cum Adrenalin. Nyálkahártya fertőtlenítés után egy speciális, nagyon vékony és 2 mm hosszú , un. mezoterápiás tűvel érzéstelenítjük az ajkakat, a fogak felől. A hatás azonnal beáll. Bizonyos esetekben a beidegző idegeket meghatározott anatómiai ponton érzéstelenítjük el.

A beadási technikák

Függnek a beadásra kerülő anyag ill. a kezelés típusától, ill. a baedás helyétől, mélységétől. Lineáris azaz egyenes befűző technika, Paris-lip technique, etc. Enyhe masszázst alkalmazunk a kezelt területre, biztosítandó a beadott anyag egyenletes eloszlását.

A szövődmények

Kisebb duzzanat, ödéma és bevérzések a kezelés szükségszerű velejárói. Egy-két nap alatt elmúlnak. Komolyabb szövődmények az allergiás, a túlérzékenységi reakciók, a helyi enyhe reakciótól a súlyos, anaphylactoid reakcióig. Fertőzés, gyulladás ritkán fordul elő. Egyrészt az aszepszis-antiszepszis betartása, másrészt a szerv rendkívűl jó vérellátása miatt. Késői szövődmény kötőszövet felszaporodás, hegesedés, enyhe alakváltozás, elszineződés (szinte kizárólag a szintetikus, permanens hatású készítményekkel fordultak/fordulnak elő, ill. jósolhatóak meg), csomóképződés.

A kezelés legfontosabb/leggyakoribb ellenjavallatai

Tilos a kezelést elvégezni, ha aktív herpesz zajlik (ajak, nemiszervi, és zooster). Aktív bőrgyulladások esetén: aknés, rozáceás, szeborreás, stb. Két héten belül kozmetikai kezelés történt az arcon-nyakon-ajkakon. Két héten belül erős szolárium, napégés, napozás történt. Az alkalmazni kívánt anyagokkal szembeni túlérzékenység. Vérhigító (szalicilátok: Aspirin, Aspirin protect, Kalmopyrin, stb.) gyógyszerek ( Plavix, stb) szedése esetén.Ezeknek a gyógyszereknek a szedését a kezelés tervezett időpontja előtt 8 nappal abba kell hagyni. Tartós véralvadásgátló kezelés (antikoagulálás: Syncumar tabletta, Warfarin tbl.) esetén. Ilyenkor kis molekula sulyú heparin injekció terápiás adagjára állítjuk át ideiglenesen a beteget (LMWH sc. injekció a testsúlynak megfelelő dozírozásban naponta 2x), a beavatkozás előtt INR (Prothrombin) laborvizsgálat történik. A kezelést követően 2-3 nappal a szakma szabályai szerint visszaállítjuk a beteget a tartósan szedett véralvadásgátló tablettára.

A gyógyulás időtartama

4-5 napon belül " beáll " a kezelés eredménye, a kisebb duzzanatok és bevérzések felszívódnak, a kezelt terület megnyugszik. Másnap már smink megengedett.

Kontroll vizsgálatok

Korai (első) ellenőrző vizsgálat gyakorlatunkban 2 héten belül, a kisebb, ritkán előforduló aszimmetriák korrigálása érdekében ill. az eredmény dokumentálása céljából. Késői kontroll panasz esetén történik, ill. fél-egy évvel a kezelés után (a töltőanyag tartóssága határozza meg).

HYALURONSAVAS AJAKFELTÖLTÉS

A HYALURONSAV TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYEK:

 • 1. TEOSYAL KISS
 • 2. ESTHELIS BASIC
 • 3. JUVEDERM ULTRA
 • 4. RESTYLANE LIPP

Tartósságuk

6-8-10 hónap maximum, tapasztalataink szerint, egyedileg változó mértékben. Emiatt javasoljuk a hyaluronsavval történt ajakfeltöltés megismétlését 2-3 hónap mulva, ugyanis nem várjuk meg az első kezelés során beadott anyag nagymértékű lebomlását, felszívódását. A kisebb mennyiséggel végzett pótlás ("utántöltés") tapasztalataink szerint a tartósságot jelentősen meghosszabbítja.

A TARTÓS (PERMANENS) KÉSZÍTMÉNYEK: kizárólag REMAKE-kel!!!

(átlagos tartóssága: 1.5 év).

A SAJÁT ZSÍRRAL VÉGZETT AJAKFELTÖLTÉS

Az esztétikus és attraktív ajakformák ismerete önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az ajkak pontos anatómiai ismerete nélkül sikeres ajakfeltöltést tudjon végezni a kezelő orvos. Az alsó és a felső ajkak szerkezete lényegesen eltér egymástól. Fiatalkorban emiatt az alsó ajakpírból sokkal több látható a külső szemlélő számára. Az öregedéssel az ajkak megjelenése fokozatosan megváltozik, mivel a nyálkahártya alatt a kötőszövetek elsorvadása miatt azok mennyisége csökken, és az ajakban található izom felszínesebbé válik és nagyobb hatást gyakorol az ajakpírra. Az alkati, öröklött tulajdonságként

észlelt vékony és elsimult ajkak kezelése könnyebb, mint az öregedéssel elvékonyodó, elsimuló, kontúrvesztetté és apró ráncokkal színesítetté vált ajkak kezelése. A saját zsírral történő ajakfeltöltések célja az ajkak teltségének, duzzadtságának a fokozása ill. pótlása, valamint az ajakkontúrok kiemelése, hangsúlyozása.

Javallatai:

 • az öregedéssel járó változások korrekciója,
 • a fiatalkori ajkak arányainak és kontúrjainak a megváltoztatása.

A műtéti érzéstelenítés

Helyi, vezetéses érzéstelenítés. Az ajkakat beidegző 2 ideg kilépési pontján történik, vérzéscsillapító anyagot is tartalmazó helyi érzéstelenítőszerrel. Szükség esetén a járó beteg beavatkozás előtt nyugtató adása. A műtéti tervet kirajzoljuk az ajkakon. Fotódokumentáció! Beteg tájékoztató és beleegyező. Antibiotikus profilaxis (vénás injekció a műtét előtt 30 perccel, vagy a műtétet megelőző nap szedni kezdett tabl.)

Az adóhely: a combok belső fele, ill. a lágyékhajlat. Speciális kanűlökkel innen nyerjük - szintén helyi érzéstelenítésben - a szükséges zsírszövetet.

A beadás/betöltés:

ülepítés vagy centrifugálást követően, speciális betöltő kanűlök segítségével. A műtéti tervet megelőzően kirajzoljuk az ajkakon.

A szükséges mennyiség:

 • alsó ajak esetében max. : 2 ml,
 • felső ajak esetében max.: 4 ml.

A műtét utáni teendők:

 • jegelés, borogatás, hűtés.
 • átmenetileg pihenés.
 • 4 napig antibiotikum tabletta szedése.
 • pépes étrend. Erős rágás, rágógumizás, dohányzás, szauna, szolárium: tilos!
 • ajakzsír v. krém használata szükséges!! a hámlás megelőzésére).
 • az első 2 hétben masszázs tilos az ajkakon, később a betanított módon szükséges lehet!
 • az ajakizom tornáztatása is szükséges lehet!

A műtét utáni mellékhatások:

 • duzzanatok, ödémák és bevérzések,
 • sebfájdalom.

A műtét utáni lehetséges korai szövődmények:

 • fertőzések,
 • vérömleny,
 • aszimmetriák,
 • nyálkahártya sérülés, repedések,
 • egyéb.

A műtét utáni lehetséges késői szövődmények:

 • hegpanaszok,
 • teltség és kontúr eltérések,
 • granuloma képződés
 • nyálkahártya/bőr elhalás,
 • egyéb.

Kezelési taktika a korábbi ajakfeltöltések esetében:

 • a korábban hyaluronsavval végzett feltöltések bizonyos idő elteltével nem jelentenek ellenjavallatot.
 • a tartós ajakfeltöltések közül a Dermalive, az Artecoll, a szilikonolaj, a polyacrylamid-gélek, stb. után nagyon nehéz helyzetben van a kezelő orvos, mivel ezek a tartós töltőanyagok eloszlanak az ajkakban, és kimetszésük nem lehetséges. Komoly hegesedést, ún. fibrózist és egyéb késői szövődményeket okozhatnak. Minden esetben személyre szabott kezelési tervet kell felállítani, és mérlegelni a várható eredményt és a szövődményeket.
 • a tartós hatású, egyéb módszerekkel végzett ajakfeltöltések/növelések, mint pld.: Gore-tex, ín, fascia (=izomhártya részlet), irha, stb. után ezeket előbb el kel távolítani egy külön beavatkozással az ajakból, majd gyógyulást követően végezhető el a saját zsír átültetése.

Tartóssága:

átlagosan 2-3 év között van.