Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Szemhéjplasztika

A plasztikai sebészet újkori történetében a szemhéjplasztikával kapcsolatos első említés 1818-ból származik Graefe-től, aki először használta a szemhéjplasztika (orvosi nevén: „blepharoplastica”) szakkifejezést. Közleményében a felső szemhéj bőrfeleslegének az egyszerű kimetszését írta el, amivel a bőr csüngését megszüntette, ill. feszessé és kisimulttá tette azt. A műtéttechnika fejlődése a XX. század második felében gyorsult fel, több, alapvetően új műtéti módszert fejlesztettek ki az alsó és a felső szemhéjakon egyaránt. Ezek a modern eljárások a szem és a szemhéjak felépítésének és működésének rendkívül pontos ismeretein alapulnak. A műtétek érintik a szemhéjak bőrét, a szemizmokat ( a mimikai izmot elsősorban) és a szem körüli zsírszövetet is. A gyakran végzett szemhéjplasztikák az arc fiatalító beavatkozásai közé tartoznak. A „táskás szemek” alkati (öröklött) adottságoktól függően már 35 éves életkorban és nagyon ritkán ennél fiatalabb életkorban is kialakulhatnak. Az öregedéssel más, bántó elváltozások is megjelennek. Mivel a felső szemhéj és az alsó szemhéj szerkezete lényegesen eltér egymástól, a rajtuk végzett plasztikai műtétek is különbözőek. Az egyik legfontosabb különbség a metszésvezetés helye, de a sok hasonló részbeavatkozás ellenére is két különböző műtétről van szó. szemhélyplasztika-1

A FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA

A felső szemhéjak leggyakoribb panaszokat okozó elváltozásai:

 • a bőr megereszkedése, csüngése és lógása, mely több kevesebb ráncképződéssel is együtt jár. Előre haladott esetekben a bőr felesleg eléri vagy meg is haladja a szempillasort.
 • a szem körüli mimikai izom megvastagodása, melyet a bőr alatt mintegy húrszerűen megjelenő izomrostok okoznak
 • a szem körüli zsírszövet felszaporodása és megereszkedése, a zsírt tartalmazó rekeszek határát képező sövény meglazulása.
 • „táskás” szem: mely az alsó szemhéjakon okoz súlyosabb és látványosabb panaszt, de a felső szemhéjakon is gyakori.
 • egyéb elváltozások. Lehetnek veleszületettek. Lehetnek szerzettek, bénulás, sérülés, stb. következtében. A gyakran ismétlődő tipikus szemhéjpanaszokat ilyen ritka különbségek színezhetik.

A műtét előtti konzultáció

szemhélyplasztika-2 Hasonlóan az arc-nyak plasztikákat megelőző konzultációkhoz, itt is komplex állapotfelmérést végezünk, különös tekintettel a szemhéj panaszok meghatározására. A páciensnek tükröt adunk, és pontosan elmagyarázzuk a panaszok okát/okait és a lehetséges műtéti megoldást, a várható műtéti eredményt, és a hegek helyzetét. Kitérünk az arcbőr jellemzőire, a páciens életkora okozta jellemzőkre. Összetett panaszok esetében előfordulhat, hogy egy alkalommal mindegyik eltérést nem lehetséges korrigálni, és a kezelési tervet két vagy több részre kell bontani (ritka). Pld. szükséges lehet műtét előtti előkészítő kozmetológiai kezelés, vagy műtét utáni kiegészítő, nem műtéti beavatkozásokat javasolunk, az esztétikai eredmény növelése céljából. Fotódokumentáció készítése kötelező. A szóbeli tájékoztatást írásban is meg kell tenni, legkésőbb a műtét kezdete előtt!
FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA TERVE

A műtét előtti kivizsgálás

A műtéti érzéstelenítés típusa határozza meg a rutin kivizsgálást. Az esetek döntő többségében az önállóan és/vagy az alsó szemhéjplasztikával együtt végzett felső szemhéjplasztikát is helyi érzéstelenítésben végezzük. Az altatásban végzett műtét általában arc-nyak plasztikával együtt történik. Ilyen estekben a részletesebb kivizsgálást az altatás határozza meg.

Szemészeti konzílium, szemész szakorvosi vizsgálat indokolt (a látásélesség, a szemgolyó, a szemnyomás, a szemfenék vizsgálata szükséges lehet).

Belgyógyászati, anyagcsere és/vagy hormonális vizsgálatokra (endocrinológus szakorvos bevonásával) szükség lehet, pld. pajzsmirigybetegség gyanúját keltő szemtünetek fennállásakor, vagy cukorbetegség vagy más ismert, kezelt anyagcsere betegség fennállásakor.

A műtéti érzéstelenítés:

szemhélyplasztika-3
 • helyi érzéstelenítés (Lidocain cum Adrenalini), nyugtató adásával.
 • altatás: ritkán !! (ha több műtét történik egyszerre).
A HELYI ÉRZÉSTELENÍTÉS

A műtét menete:

A műtétet megelőző este hajmosás jav. A beteg éjféltől éhgyomorra marad, és a műtét napján a megadott időpontban érkezik a magánklinikára. Kozmetikumokat használni tilos. Műtéti rajz készül, majd nyugtató adása: általában tabletta elegendő. Ha a műtét az szokottnál időigényesebb, ebben az esetben injekcióban adjuk be a nyugtatót.


Az első finom tűszúrást lehet csak érezni a helyi érzéstelenítés során. Az érzéstelenítő oldat általában vérzéscsillapító hatású szerrel kombinált Lidocain. A pontosan meghatározott, és megfelelő alakban kirajzolt bőrfelesleget eltávolítjuk, a sebvonal, és a majdani heg ezáltal a felső szemhéj áthajlási redőjébe, rejtett helyre kerül. Ezt követően a sövényt megnyitjuk és ha indokolt, a zsírszövetből eltávolítunk. A meglazult mimikai izom kisebbítése, szűkítése is gyakran indokolt. A vérzéscsillapítás precíz. A mélyebb rétegekbe nagyon vékony, finom felszívódó öltések kerülnek, a bőrsebet szintén nagyon vékony és finom (6/0) tovafutó nem felszívódó fonallal zárjuk. A varratvonalra sebegyesítő tapaszok kerülnek.

A műtét időtartama: a 60 percet ritkán haladja meg.

A műtét utáni utasítások:

Közvetlenül a műtét után pihenés, és a jegelés azonnali elkezdése indokolt! A szemrésbe antibiotikus szemcseppet kell cseppenteni, ezt néhány napig folytatni kell. 1-2 órás megfigyelés után, panaszmentes állapotban, kísérővel otthonába távozhat.

Otthonában pihenés indokolt. Jegelés a műtét másnapján is indokolt. A szemhéjszéli váladék meleg vízzel megnedvesített fültisztító pálcával eltávolítható. Az első kötéscsere a műtét utáni 2. napon történik. Varratszedés: a műtét utáni 5. vagy 6. napon. Kozmetikumot 2 hétig nem szabad a szemhéjakra alkalmazni. A műtét után kb. 8-10 nappal külső szemlélő már eltérést nem észlel. Teljes gyógyulás: kb. 6-8 hét. Sport, szauna, szolárium ez idő alatt tilos. Kontroll vizsgálat 3 hónappal a műtét után még szükséges.

A műtét utáni mellékhatások:

 • a duzzanatok mindkét szemhéjon alul-felül is. 2-3-4 nap alatt nyom nélkül megszűnnek.
 • a bevérzések is mindig velejárói a műtétnek. Bő egy hét alatt, de 10 napon belül felszívódnak. Speciális krém használható a bevérzésekre, amely a felszívódást elő segíti.
 • a sebfájdalom: 1-2 napon belül teljesen megszűnik. Cataflam tbl., vagy más mérs. hatású (vény nélkül is kapható) fájdalomcsillapító tabletta szedése elegendő.

A műtét utáni lehetséges korai szövődmények:

 • a fertőzés a szemben: a kötőhártya gyulladás. Az antibiotikus szemcsepp szolgál a megelőzésére. Ritka.
 • a sebgyógyulási zavarok: ritkák és átmenetiek. Helyi kezelésre gyorsan gyógyulnak, mivel a vérkeringés kiváló a szövetekben.
 • nagyobb bevérzés, vagy véraláfutás, ill. vérömleny képződése esetén annak mértékétől függ a kezelés. Amennyiben körül írt, jelentősebb vérömleny nem alakult ki, kenőcsös borogatás hatására magától felszívódik. Más esetben kisebb beavatkozással el kell távolítani a bőr alól, mivel a vérömleny okozta szemnyomás fokozódás komoly szemtüneteket is okozhat.
 • egyéb: látászavar, pld.: kettős látás; beidegzési és keringési zavarok: rendkívül ritkán fordulnak elő pontos műtéttechnika betartása esetén.

A műtét utáni lehetséges késői szövődmények:

 • az ektrópium: szemhéjszél kifordulása. Enyhe formájában az ínhártya (orvosi nevén: a scléra) elmarad a szemhéjszélétől, és láthatóvá válik, ezt a jelenséget nevezik „scleral show”-nak, az angol nyelvű kifejezés használata általánossá vált. Súlyosabb formájában maga a szemhéjszél fordulhat ki hegesen és deformálódva. Oka túl sok bőr kimetszése, és más műtéti hiba. Megoldása: minden esetben műtéti!
 • „a száraz szem” tünet együttes. Ritkán fordul elő. Műkönny használata javasolt a tünetek megszűnéséig.
 • a kóros hegképződés: hipertrófiás heg alakul ki. Kombinált, tapaszos és kenőcsös kezelést folytatunk. Szteroid injekciónak a hegbe történő beadására ritkán van szükség.
 • a szemhéj bőr csüngésének gyors visszatérése. Óvatos, a szükségesnél kevesebb bőr eltávolítás után - viszonylag rövid idő elteltével - alakul ki.
 • egyéb: pld.: lagophtalmus, az áthajlási redő rendellenes helyzete, a zsírtasak gyulladásos szövődménye, besüppedés a szemhéjak területében, stb. nagyon ritka késői szövődmények. Ellátásuk műtéti: korrekciós műtét végzendő.

A szemhéjplasztikák eredményének tartóssága:

Egyénenként változó: átlagosan 4-8 év között. Sok alkati és genetikusan meghatározott tényező mellett az öregedés folyamata pontosan nem tudható előre, betegségek és más tényezők is befolyásolhatják később. Tapasztalataink szerint a műtéti eredmény tartóssága a 10 évet nem haladja meg. Természetesen az is befolyásolja az eredmény tartósságát, hogy az első műtétre milyen életkorban kerül sor!

AZ ALSÓ SZEMHÉJPLASZTIKA

A műtét előtti konzultáció, a kivizsgálás, a műtét körüli időszak teendői, a műtéti érzéstelenítés és sok részlet teljesen megegyezik a felső szemhéjplasztika fejezetében leírtakkal. Mégis indokolt a már említett eltérő műtéttechnika, valamint a más fajta lehetséges szövődmények, ill. azok eltérő gyakorisága miatt a különálló fejezetben történő bemutatása.

A műtét előtti konzultáció során meghatározzuk, hogy mi okozza a panaszt a páciensnek. Az alsó szemhéj bőrének ráncossága, a bőr megereszkedése, a szemhéj táskás ill. karikás jellege, esetleg elszíneződése, stb. Ezt követően állítjuk fel a műtéti tervet, elmagyarázva a várható eredményt.
szemhélyplasztika-4
A METSZÉSVEZETÉS AZ ALSÓ SZEMHÉJONA műtét menete:

Érzéstelenítés után az alsó pillasorral párhuzamosan, az alatt 1-2 mm-rel történik a bőrmetszés, mely a belső szemzug előtt 4-5 mm-rel végződik, a külső szemzugnál kifut és egy lefelé ívelő szarkaláb ráncban végződik. Ez a hagyományos alsó szemhéjplasztika típusos metszése, behatolási kapuja. (Ha bőr kimetszésre nincsen szükség, csak a felszaporodott zsírt kell a tasakokban megkisebbíteni, akkor a metszés végezhető a kötőhártyán is, ez az ún. transconjunctivális alsó szemhéjplasztika.) Az alápreparálás terjedelme a műtéti előtti kijelölés szerint történik. A szem körüli izom túlzott megvastagodása esetén azt megkisebbítjük. A szemgödör alatt alul 3 tasakban/rekeszben található zsírszövet. A sövény megnyitását követően a szemgolyót finoman megnyomjuk, és ellenőrizzük, hogy melyik tasakban szaporodott fel a zsírszövet. Kis mértékben távolítunk el belőle. Új technika, hogy az eltávolított zsírszövetet a szemhéj más területében a bőr alá átültetik. Rendkívül gondos a vérzéscsillapítás. Az eltávolítandó bőr mennyiségét egy „száj nyitási-felfelé tekintési” próbával ellenőrizzük le. A szöveteket és a bőrt finom, vékony varratokkal egyesítjük. A sebvonalra sebegyesítő tapaszokat helyezünk.

A műtét időtartama: 1-1.5 óra között.

A műtét után antibiotikus szemcseppet, jegelést alkalmazunk. Pihenés indokolt!! A műtét utáni időszak kezelései megegyeznek az alsó szemhéjplasztikára érvényes utasításokkal.

Varratszedés: 6. napon. Két hét eltelte után kozmetikumok alkalmazása szabad. Kontroll: 1. és 3. hónap végén, fotókkal. A teljes gyógyulás: kb. 8-10 hét. De külső szemlélő a műtét utáni 10.-12. napon már nem észleli a beavatkozás nyomait. Férfi páciensek esetében enyhe duzzanat fenn maradhat tovább, oka a bőr nyirokkeringésének a zavara.

A műtét utáni mellékhatások:

 • hasonlóak, mint amelyek a felső szemhéjplasztika esetében fordulnak elő: duzzanatok, bevérzések, fájdalom.

A lehetséges műtét utáni korai szövődmények:

Hasonlóak és megegyeznek a felső szemhéj szövődményeivel.

Kiemelendő korai szövődmény az ektropium, a szemhéj kifordulása, a szemrés zárás nem tökéletes. Mivel a bőr felesleg az alsó szemhéjon minden esetben lényegesen kisebb mértékű, mint az a felső szemhéjon tapasztalható: a túlzott bőrkimetszések következtében az enyhe szemhéjzárási rendellenességtől („scleral show”) akár a legsúlyosabb fokúig is előfordulhatnak (ez az állapot a szem kötőhártyájának kiszáradását, súlyosabb esetben kisebesedését okozhatja, ismétlődő gyulladásokkal).

Ritkábban előforduló - de megismételt alsó szemhéj műtétek után látható - szövődmény a bőr elszíneződése, sorvadása. Oka: a túlzott zsír eltávolítás után a bőr letapadása a mélyebb szövetekhez, valamint hegesedése és sorvadása.

Összegzés: Intézetünkben a zsír megtartásos szemhéjplasztikákat preferáljuk. Rutinszerűen nem távolítunk el zsírt sem a felső, sem az alsó rekeszekből. Csak azokban az esetekben végzünk mérsékelt zsírszövet eltávolítást, amikor annak előesése, ill. valódi felszaporodása okozza a páciens panaszait.