Hírek

A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA

2013-07-01
2013. Június 08-án Budapesten a TEOSYAL töltőanyagok forgalmazójának, a Planmed Kft.-nek a szervezésében került megrendezésre "A SZEMKÖRNYÉK MEGFIATALÍTÁSA" elméleti és gyakorlati továbbképzés. tovább »

Gyakorlati továbbképző tanfolyam

2013-06-03
2013. Május 31-én Budapesten került megrendezésre a Kreussler Pharma (Németország) és a hazai szakmai partnercég képviselőinek szervezésében a “Korszerű mikroszkleroterápiás kezelési lehetőségek az alsó végtagi varikozitás ellátásában” című gyakorlati továbbképző tanfolyam. tovább »

Achieving Aesthetic results in breast augmentation továbbképzés

2013-06-03
2013. Május 18-án Budapesten a Mentor Worldwide LLC és a Magyarországon a Mentor mellimplatátumokat forgalmazó cég (a Puli Medical) szervezésében Alberto Rancati Professzor Úr (Argentína) tartott továbbképzést “ Achieving Aesthetic results in breast augmentation” címmel. tovább »

Creatív

artmoszféra

Bőrsebészet

A BŐRSEBÉSZET: ANYAJEGYEK, BŐRELVÁLTOZÁSOK, BŐRDAGANATOK, BŐRFÜGGELÉKEK ELTÁVOLÍTÁSA

A bőrsebészet a bőr és a bőr alatti szövetek, továbbá az ún. bőrfüggelékek (haj, szőr, köröm, verejtékmirigy, faggyúmirigy, stb.) betegségeivel, továbbá a bőr-nyálkahártya találkozásánál kialakult elváltozásokkal és betegségekkel foglalkozik. Ebbe a körbe egyaránt beletartoznak az említett szövetek jó- és rosszindulatú betegségei (a bőrdaganatok, a ciszták azaz a különféle tömlők), valamint a napfénykárosodott bőrön kialakult elváltozások, és az öregedő bőr elváltozásai, betegségei is. Tágabb értelemben a bőrsebészet, mint a bőrgyógyászat egy területe, magában foglal sebészi, azaz műtéti beavatkozásokat, és nem sebészi, azaz nem műtéti beavatkozásokat is. Utóbbiakba a különböző kozmetológiai, mezoterápiás, stb. eljárások tartoznak bele. Az említett területeken különböző szakorvosok dolgoznak, mivel a bőrsebészeti betegségeket bizonyos esetekben eltérő módszerekkel lehet kezelni. A plasztikai sebész szakorvosok rutinszerűen végeznek bőrsebészeti műtéteket, a bőr és a bőralatti eredetű elváltozások szakszerű eltávolításakor. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakrabban kezeltbetegségeket.

Az anyajegyek sebészete: a festékes anyajegyeket minden esetben egészben és minden irányban ép szöveti szegéllyel kell kimetszeni és minden esetben kötelező kórszövettani vizsgálatra küldeni. A festékes anyajegyek lehetnek veleszületettek és szerzettek. Az emberi test bármely részén előfordulhatnak, még a nyálkahártyákon is, és a szemben is. Nemcsak az elhelyezkedésük, de a nagyságuk is rendkívül változatos képet mutat. Jogos igény a betegek részéről, hogy az eltávolításuk után visszamaradó heg esztétikailag elfogadható legyen, a lehető legkisebb méretű legyen és lehetőleg rejtett helyen fusson (redőben, ráncban, hajlatban).

A jóindulatú bőrdaganatok sebészete: a bőr felszínén kialakuló, ártalmatlan, de sok panaszt okozó bőrelváltozásokról van szó. Ilyenek a futószemölcsök, a vírusos eredetű szemölcsök (verruca vulgaris, etc). Különféle módszerek alkalmasak: elektromos kés, lézer, rádiósebészeti eszköz, kriosebészeti eszköz, stb. A kórszövettani vizsgálat szükségességét a kezelő orvos dönti el.

A rosszindulatú bőrdaganatok sebészete: a témakör nagy és összetett. A teljesség igénye nélkül foglaljuk emiatt össze. A leggyakrabban előforduló
rosszindulatú bőrdaganatok közé tartoznak a basaliomák, a spinaliomák és a melanomák. Eltávolításuk radicalis (=gyökeres) műtéttel történik, az onkológiai szabályok szerint, onkoteam, azaz orvoscsoport javaslata alapján. A kivizsgálás, az esetleges áttétek kutatása, az utókezelések meghatározása a kórszövettani és a képalkotó vizsgálati leletek birtokában történik meg. Gyakran bőrpótlásra van szükség, mivel a gyökeresen kimetszett bőrdaganatok helyén bőrhiány keletkezik. Ezeket az eseteket kórházi háttérrel rendelkező eü. intézetekben végzik.

A bőreredetű tömlők sebészete: az ilyen gyakori elváltozások a faggyútömlők (= atheroma), a hámlefűződésből képződő tömlő, az ún. epidermális ciszta, stb. Tágabb értelemben ide tartozik a zsírszövet eredetű
lágyrész elváltozás, a lipoma („zsírmirigy”) is. Továbbá a verejtékmirigy eredetű elváltozások is ide tartoznak, az ún. hydradenitisek idültté váló formái komoly életminőség romlást okoznak.

A benőtt köröm sebészete: tapasztalataink szerint kialakulásának leggyakoribb oka a hibás körömlemez vágás. De a körömlemez gombásodás,
ortopédiai betegségek (lábboltozat betegségei) is okoznak úja és újra visszatérő benőtt körmöt. Kiemelendő és nagyon kihangsúlyozandó a cukorbetegek benőtt köröm betegsége, mivel a cukorbetegség talaján kialakult érbetegség súlyos szövődményekre hajlamosító tényező, ill. a cukorbetegség talaján kialakult idegkárosodás miatt a betegek egy része a fájdalmat nem érzékeli.

Az éreredetű elváltozások sebészete: a leggyakoribb kórképek a kapilláris eredetű kis méretű daganatok, és a kapilláris tágulatok, ill. az alsó végtagokon megjelenő seprűszerű visszértágulatok. Az injekciós kezeléstől a különféle lézeres módszerekig több gyors és eredményes módszer alkalmazható.

A napfénykárosodott bőr és az öregedő bőr probléma körét itt részleteiben nem tárgyaljuk. Utalunk a mezoterápiás és a Drakula terápiás fejezetekben leírtakra.

A bőrsebészeti beavatkozásokat – indokolt esetben - megelőzheti bőrgyógyászati vizsgálat és konzultáció.

A konzultáció során részletes és teljes körű tájékoztatást adunk.

A műtét előtti kivizsgálás: a tervezett műtéti beavatkozás bizonyos esetekben nem egy egyszerű bőrkimetszés és bőrvarrat, hanem ennél bonyolultabb műtét is lehet (ún. lebenyplasztika, Z-plasztika, W-plasztika, stb.), mely miatt egy szűkített kivizsgálás indokolt. Fiatal és fiatal kp.korú, egészséges, továbbá sem gyógyszert, sem étrend kiegészítőt, sem a véralvadást befolyásoló vitaminokat, vagy egyéb homeopátiás szereket sem szedő páciensek esetében a rutin laborvizsgálatok sem szükségesek. Terhelő kórelőzményi adat, betegség, idősebb életkor, stb. esetében a kezelő orvos testre szabott kivizsgálást kér, mely tartalmaz labor vizsgálatokat, EKG-t belgyógyászati vagy házi orvosi vizsgálattal egybekötve. Ismert, kezelt idült szervi betegség esetén (pld. cukorbetegség) gyógyszeres előkészítés is indokolt lehet (akár inzulinra történő átállítás is). A tartós véralvadásgátló szereket szedő (pld.: Syncumar tbl.) betegeket kis molekulasúlyú heparinokra állítjuk át, a műtét előtt véralvadási laborvizsgálat is történik.
A vérlemezkékre ható véralvadásgátló gyógyszereket a műtét tervezett időpontja előtt 8 nappal fel kell függeszteni (pld.: Aspirin protect, Colfarit,
stb.).

A műtéti érzéstelenítés: helyi érzéstelenítés, sz.e. nyugtató tabl. adása mellett. Egyes esetekben a műtétet követően a beteget kórteremben helyezzük el, és 1-2 órás megfigyelés, orvosi és ápolói felügyelet történik, majd teljesen panaszmentes állapotban, kísérővel bocsátjuk el.

A varrattechnika, a fonalválasztás (felszívódó vagy nem felszívódó sebészi varróanyag) a sebegyesítés módszere, stb.: minden esetben testre szabott. A varratszedések időpontja függ a beavatkozás helyétől és az előbbiekben említettektől, soha nem sablon szerint történik, mivel sok tényező befolyásolja a sebgyógyulást (életkor, bőrtípus, betegségek, stb.).

Kórszövettani vizsgálat minden esetben kötelező! Közvetített szolgáltatás.

Egyéb utasítások és javaslatok: kozmetikai/esztétikai indokkal végzendő,
napfénynek kitett testrészen található bőrelváltozás műtéti eltávolítását nem javasoljuk tavasztól őszig. Természetesen a szolárium is tilos!! Az intenzív sportot az előírt időtartamra fel kell függeszteni. Az éretlen hegek utókezelése indokolt lehet.

Összegzés: az ún. ambuláns (= járó beteg) kisműtétek is gondos tervezést és kivitelezést igényelnek, mivel ennek hiányában sok esetben szabálytalan,
esztétikailag kevésbé elfogadható hegekkel, vagy akár kóros hegképződéssel  is végződhetnek.